Секоја година, 1,9 милиони луѓе умираат од срцеви заболувања предизвикани од тутун, според новиот извештај објавен денес од Светската здравствена организација, Светската федерација за срце и Универзитетот во Австралија во пресрет на Светскиот ден на срцето, кој се слави на 29 септември.

Тоа е една петтина од сите смртни случаи од срцеви заболувања, предупредуваат авторите на извештајот, кои ги повикуваат сите пушачи да се откажат од пушењето и да избегнат срцев удар, нагласувајќи дека пушачите имаат поголема веројатност да доживеат акутен кардиоваскуларен настан на помлада возраст отколку непушачите.

Само неколку цигари на ден, повремено пушење или изложеност на пасивен чад го зголемува ризикот од срцеви заболувања. Но, ако корисниците на тутун преземат акција веднаш и престанат, ризикот од срцеви заболувања ќе се намали за 50 проценти по една година непушење.

Истражувањата исто така покажуваат дека електронските цигари се одговорни за околу 200.000 смртни случаи од срцеви заболувања секоја година. Е-цигарите исто така го зголемуваат крвниот притисок со зголемување на ризикот од кардиоваскуларни болести.

Покрај тоа, високиот крвен притисок и срцевите заболувања го зголемуваат ризикот од тежок КОВИД-19.

Неодамнешно истражување на СЗО покажа дека меѓу луѓето кои умираат од КОВИД-19 во Италија, 67 проценти имаат висок крвен притисок, а во Шпанија, 43 проценти од луѓето кои примале КОВИД-19 живеат со срцеви заболувања.

Владите се одговорни за заштита на здравјето на својот народ и помагање во враќање на епидемијата на тутун. Ако им помогнеме на нашите заедници да се откажат од пушењето, смртните случаи од срцеви заболувања значително ќе се намалат – рече Вињак Прасад од СЗО.

Контролата на тутун е клучен елемент во намалувањето на срцевите заболувања. Владите можат да им помогнат на корисниците да се откажат од пушењето со зголемување на даноците за производи од тутун, спроведување на забрани за рекламирање тутун и нудење услуги што им помагаат на луѓето да се откажат.

Извор: Nova Ekonomija