Како дел од кампањата што го промовира концептот на позитивно родителство, се одржа бесплатен веб-семинар „Не е лесно да се знае како“, на кој родителите разговараа со професионалци и добија одговори на прашања како да практикуваат позитивни методи за воспитување на децата кога ќе се соочат со предизвици.

Центарот за правата на детето одржува обуки за родители, со цел да ги оспособи да применуваат алтернативни пристапи кои немаат негативни последици врз развојот на детето, наместо физичко казнување на децата, се наведува во соопштението.

Детски права во политики и пракса

За овие теми зборуваа семејната психотерапевтка Вера Деспотовиќ и психологот Мира Пол, а модераторот на разговорот беше новинарот Миша Стојиjковиќ.

Преку претходна обука за позитивно родителство, родителите имаа можност да научат повеќе за методите на приближување кон детето кога е во состојба на лутина и агресија, препознавање и контрола на сопствените емоции и развој на позитивна комуникација, ефективно воспитување, позитивно наградувачко.

Досега, на вебинарот присуствуваа повеќе од 1.300 родители, а сите заинтересирани кои немаа можност да присуствуваат на вебинарот, тоа можат да го сторат преку својот Фејсбук профил.

Вебинарот беше организиран во рамките на проектот „Детски права во политики и пракса“ што Центарот за детски права го спроведува во партнерство со „Спасете ги децата“ Интернационал и со финансиска поддршка на Владата на Шведска.

Извор: Alo.rs