дома информација вест Решен „Парадоксот на дедо“: „Можно е патување низ времето, резултатите се научна...

Решен „Парадоксот на дедо“: „Можно е патување низ времето, резултатите се научна фантастика“

564
0

Научниците од Австралија тврдат дека докажале дека патувањето низ времето е теоретски можно по решавањето на „парадоксот на дедо“.

Физичарите од Универзитетот во Квинсленд користеле математички модели за да ги „помират“ теоријата на Ајнштајн за општата релативност и класичната динамика. Конфликтот меѓу овие два система е во основата на познатата логичка грешка за патувањето низ времето, позната како „Парадоксот на дедо“.

Теоријата на Ајнштајн дозволува можност едно лице кое користи временска јамка да патува во минатото за да го убие својот дедо. Сепак, класичната динамика диктира дека редоследот на настаните по смртта на дедото ќе кулминира во фактот дека патникот по време воопшто не постои подоцна.

Како физичари, сакаме да ги разбереме најосновните закони и со години бев збунет за тоа како науката за динамика може да се вклопи во предвидувањата на Ајнштајн – рече Тобар, кој го водеше истражувањето.

За своите пресметки, научниците ја користеле пандемијата од корона вирус како модел за да утврдат дали двете теории можат да коегзистираат.

Тие замислија патник низ времето што се обидува да се врати и да спречи инфицирање на нула пациент. Теоријата на Ајнштајн дозволува можност за патување низ времето, но науката за динамика би значела дека патникот не може да се меша со основната низа на настани.

Значи, ако патникот успее да спречи ширење на вирусот со текот на времето, тоа би ја отстранило неговата првична мотивација да патува во минатото.

Во случај на нула заразено лице, можеби ќе се обидете да го спречите тоа, но тоа ќе ве зарази и направи нула пациент, или тоа ќе биде некој друг – истакна Тобар.

Без оглед што правите,„ главните “настани само би се калибрирале околу вас. Тоа би значело дека, без оглед на вашите постапки, ќе се случи пандемија, давајќи му на вашиот помлад„ јас “мотивација да се врати и да го запре вирусот. „Настаните секогаш ќе се прилагодуваат со цел да се избегне каква било недоследност

– рече Тобар

Тој додаде дека откриениот „обем на математички процеси“ значи дека патувањето низ времето е логично можно во нашиот универзум без никаков парадокс, пренесува Independent.

Водечкиот истражувач на проектот, Фабио Коста, рече дека

математиката е точна, а резултатите се научна фантастика

Извор: B92