Експерти објаснуваат зошто шамиите и маските со исечени дупки се помалку ефикасни во спречувањето на пренесување на корона вирус.

Mаските станаа стандардна карактеристика на секојдневниот живот, задолжителна во повеќето градови низ светот. Но, и покрај тоа што се дизајнирани за целосно покривање на носот и устата, не е невообичаено да ги видите повлечени на едната страна или да се потпираат на брадата. Еве некои од најпопуларните верзии – и стручно мислење зошто тие не функционираат:

Мамец

Model drinking with straw inserted through mask

Сечењето дупка во маската за да ви овозможи да јадете или пиете може да изгледа како разумно решение ако сте резервирале маса во преполн паб или ресторан и сакате да бидете заштитени. Но, тоа исто така ќе ја намали ефикасноста на маската. „Ако сте иекле голема дупка, тоа не носи ништо добро, затоа што ги дишите капките“, вели проф. Кет Ноукс, експерт за пренесување на болести од воздух на Универзитетот во Лидс Сепак.

Скокоткавиот

Woman wears mask over mouth, not nose

Повлекувањето на маската надолу под носот е вообичаена техника за оние кои сакаат да избегнат жешко и испотено чувство на маска – како и оние чии очила се парат. Главната цел на носењето маска за лице е да ги заштитите другите луѓе од вашите респираторни капки, а покривајќи ја само устата, вие ќе ги фатите оние произведени со зборување или кашлање од другите. Сепак, маските исто така го штитат носителот до одреден степен, и ако дишете нефилтриран воздух низ носот, ќе добиете нула заштита од вируси што се пренесуваат преку воздухот.

Лепенка за нос

Mask worn over nose, not mouth

Стратегија понекогаш усвоена во бучни ситуации, каде што можноста за читање усни е навистина корисна. Во однос на заштитата на другите луѓе, лепенката за нос е веројатно полоша од скокотливата, бидејќи не ги заробува капките произведени преку говор или кашлање. Исто така, не успева да го заштити носителот ако дише преку уста.


Обетка

Woman with mask dangling from ear

Сфаќаме – убаво е да земете голтка или две, свеж воздух пред да се маскирате повторно за да влезете во друга продавница, а увото е совршено обликувано за да висат маски. Сепак, во смисла на намалување на вирусното пренесување, тоа е целосно бесмислено. Ако вашата маска падне на подот, таа ќе собере дополнителна нечистотија и микроби, кои потоа може да ги пренесете на лицето.

Мајкл Евис

Woman with mask as chin-strap

Како „обетката“ (горе), и оваа конфигурација на брадавицата не обезбедува никаква заштита за носителот или за неговото опкружување. Уште полошо, ризикува ширење на микроби од надворешната страна на маската околу лицето.


Визирот

Alternative: the visor

Пластичните визири се дизајнирани како заштитни средства за прскање, така што ако некој кашла во твоето лице, тоа ќе ве заштити од навистина големите капки – но помалите капки сè уште можат да се носат во воздухот и под штитникот.

-Ова исто така важи и за капките што ги дишете: Неодамнешна јапонска студија покажа дека скоро 100% од воздушните капки со големина помала од 5 микрометри избегале преку пластични штитници што често ги носат луѓе кои работат во услужна индустрија. „Едно нешто што тие го обезбедуваат, а маската за лице не е, е заштита за вашите очи“, вели Ноукес. Бидејќи некои респираторни вируси, вклучувајќи корона вирус, можат да навлезат во телото преку очите, комбинирањето маска за лице со штитник може да обезбеди дополнителен слој на заштита.

Извор: Theguardian.com