дома информација вест Ни требаат уште еден милион волонтери за испитувањата со вакцини КОВИД-19

Ни требаат уште еден милион волонтери за испитувањата со вакцини КОВИД-19

548
0

Агус е професор по медицина и инженерство на Медицинскиот факултет „Кек“ на Универзитетот во Јужна Калифорнија и Факултетот за инженерство Витерби и основачки директор на Институтот за трансформативна медицина на Лоренс E. Елисон на USC.

Потребни ни се уште еден милион граѓани за да волонтираат во испитувањата за вакцини КОВИД-19. Речиси половина милион Американци се пријавиле да бидат дел од клиничките испитувања, но со цел да се заврши студијата, мрежата за превенција ковид-19 – формирана од Националниот институт за алергија и инфективни болести (NIAID) во САД – ќе треба да обезбеди повеќе волонтери, а особено повеќе волонтери од различно потекло.

Колку побрзо клиничките испитувања завршат со собирање на пациенти, толку побрзо ќе имаме резултати од студиите за вакцини.

Јас сум доктор за карцином, но како и многу лекари и истражувачи се повикани да помогнат на кој било начин да помогнеме во напорите за борба против КОВИД-19. Сите гледаме премногу страдања од овој разорен вирус.

Додека има многу клинички испитувања низ целата земја кои работат на третмани за КОВИД-19 и стратегии за превенција, малкумина се исто толку важни колку и нашите национални напори за вакцинирање.

Се здружив со Дејвид Елисон, холивудски продуцент и неговиот неверојатен тим, како и неспоредливиот Харисон Форд, да составиме јавен оглас за да го охрабрам секој граѓанин да размисли да се запише во обидот за испитување на вакцините.

За да им помогне во овој напор, мрежата за превенција на КОВИД-19 испрати е-пошта до оние кои веќе се пријавија доброволно, прашувајќи ги зошто го сториле тоа. Она што го добија беше: излив на инспиративни и емотивни видеа, од кои секоја даваше лична причина за да стане дел од испитувањата.

Инспиративно е што видовме толку многу Американци кои се обидоа да си помогнат едни на други и да бидат дел од решението за КОВИД-19. Но, за да завршат клиничките испитувања, потребни ни се повеќе волонтери.

Јас не сум дел од мрежата за превенција на КОВИД-19, но имам привилегија да ја играм мојата улога за да им помогнам да се борат против овој невидлив непријател, и се надевам дека и многу други ќе го сторат истото.

Извор: Time