Според Новиот Завет, неговите родители биле Захарија и Елизабета, не можеле да имаат деца долго време, а кога им се родил синот, владеела голема радост.

Јован ги поминал детството и раната младост во побожниот дом на неговите родители.

Јован Крстител извршил ритуално капење на реката Јордан. Тој е многу почитуван во христијанскиот свет.

Една од најголемите христијански базилики, онаа во Дамаск, е посветена на Јован Крстител. Христијаните ги слават празниците на Јован неколку пати годишно.

Бидејќи главната улога на Јован во животот се играше на денот на Богојавление, црквата уште од античко време го посветуваше на неговиот спомен денот по Богојавление.

Свети Јован се слави неколку пати годишно: 7 јули – Ивандан – раѓање на Свети Јован, 11 септември – обезглавување и 6 октомври кога се слави зачнувањето на светителот.

Народни обичаи и верувања

Јован бил убиен за време на владеењето на јудејскиот крал Ирод, кој наредил да го обезглават пророкот. Меѓу народот има обичај луѓето да бидат браќа и кумови на Свети Јован, бидејќи Јован се смета за модел на карактер и искреност.

Верниците, без оглед дали се православни или католици, многу често им го даваат името на Јован на своите деца. Православните го слават крштевањето на Свети Јован, а католиците обично го слават денот на името.

На денот на Свети Јован, верниците, ако е можно, не земаат нож во рацете, во спомен на страдањето на Јован. На децата не им се дава ништо црвено на овој ден. Без јаболко, без сок. Ништо црвено не се јаде или пие, бидејќи бојата ја симболизира невината крв на светителот.

Меѓу луѓето постои обичај дека луѓето на Свети Јован се браќа и кумови, бидејќи Јован се смета за модел на карактер и искреност. Верниците многу често им го даваат името на Јован на децата, и меѓу православните и католиците. Православните го слават крштевањето на Свети Јован, а католиците обично го слават денот на името.

Заштитник на музичари, затвореници, кројачи ….

Јован Крстител се смета за заштитник на пејачи, музичари, кројачи, кожари, крзнувачи, волшебници, креатори на појаси, сопственици на гостилници, производители на ножеви, брусилки, затвореници, осудени на смрт, одгледувачи на птици, епилептичари, крстени луѓе, Малта, Јордан и многу градови низ целиот свет.

Тој бил со толку морална чистота што можел да се нарече ангел, како што го нарекуваат Светото писмо, наместо смртник.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде