Мојата работа бара од мене секојдневно да се среќавам со деца со помали или големи попречености.

Како по правило, веќе пет години се соочувам со истиот проблем – деца кои практично не зборуваат на тригодишна возраст.

Однесувањето на овие деца е слично на однесувањето на децата со аутизам. Заедничко им е што, кога имаа околу една година, им беа дадени паметни телефони или таблети.

Овие деца го поминуваат практично целото слободно време со овие уреди, тие буквално живеат во нив.

Ова влијае на изразот на лицето (изрази на лицето), насочувањето на очите (контакт со очите) и емоционалната сфера.

Обидот да му земете уред на дете му предизвикува екстремно незадоволство и агресија. Како по правило, говорот не се развил или е рудиментиран.

Комуникацијата со околината, со реалниот свет е очигледно лоша … Знаејќи колку е лесно да се мешаат причините и последиците, не исклучувам дека некои од овие деца се во основа аутистични, и дека преокупацијата со гаџети е едноставно една од варијанти на стереотипно однесување.

Девојчето, старо 1 година и 3 месеци, живее во Њујорк.

Внимание привлече фактот дека таа не реагира и не реагира на вербални барања.

Нема развиени соодветни изрази на лицето и гестови. Не беше толку лоша ситуацијата неколку месеци порано. Детето плескаше, мавташе па-па.

Специјалисти се посомневаа на нарушување од аутистичниот спектар …

Добив голем број видеа со епизоди од животот на детето. Сè започна околу 7-8 месеци кога детето започна да јаде на столот за хранење, пред вклучениот телевизор.

Да продолжиме понатаму: на една година, девојчето го помина практично целото свое слободно време пред екранот.

Родителите го слушаа мојот совет и ги отстранија сите гаџети од детето.

Како што се очекуваше, во првите денови, тие забележаа раздразливост, хистерија и агресија кај девојчето и беше тешко да ја нахранат.

Но … Контактот со очи и покажувањето се вратија!

Отидоа на терапија. Ја разбирам колебливоста и субјективноста на проценката дадена на далечина …

Но, сè уште не престанувам да се прашувам: дали е можно да се сретнат ситуации во „спектарот“ со механизам што може да се карактеризира како „псевдоаутизам“?

(Не сум сигурен дека поимот е точен, го сретнав со Чарлс Њокиктјиен…) “

ИЗВОРАло
претходниот член,Утрински или ноќен тип? Кој е повеќе склон кон депресија?
Следната статијаШто е психолошка траума, како се манифестира и третира?

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде