14.8 C
Skopje
Tuesday, September 21, 2021

Симптоми на вакцинирани и невакцинирани пациенти заразени со делта сојот

Откако се појави видот делта, честопати се поставуваше прашањето за симптомите на пациентите кои биле вакцинирани со коронавирус во споредба со оние кои не...

Отпечатени маски ја измамија технологијата за препознавање на лице

Компанијата за развој на вештачка интелигенција, Кнерон, ги измами банките, граничните контроли и аеродромската технологија со нивните печатени маски. Препознавањето на лицето станува се пошироко...

Не е точно дека метаболизмот се забавува: Се дебелееме затоа што прекумерено јадеме

Дали вината за прекумерна тежина ја префрлате на побавен метаболизам поради стареење? Не толку брзо. Резултатите од новата меѓународна студија се во спротивност со всаденото...

Најголем број од луѓето умираат од ковид поради автоантитела кои не го напаѓаат вирусот...

Според големата меѓународна студија, антителата што се свртуваат против елементите на нашата имунолошка одбрана се клучен двигател на тешка болест и смрт по инфекцијата...

Статистика за Македонија: Намален наталитет, зголемен морталитет и број на склучени бракови!

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во второто тримесечје од 2021 година, во споредба со истиот период од претходната...

Еве зошто трета доза со „Модерна“ не се препорачува од стручњаците

Нивоата кај оние кои примиле две дози Модерна биле во просек 2.881 единици по милилитар, во споредба со 1.108 единици на милилитар кај оние...

Најмногу слободни работни места во услужна дејност и продажба

Во второто тримесечје од 2021 година стапката на слободни работни места изнесува 1,78 отсто, соопшти Државниот завод за статистика. Најголем број слободни работни места, 3...

Социобилошки интеракции: Ако сте во проблем врескајте, мозокот реагира само на врисок!

Експертите од Универзитетот во Цирих во овогодишното истражување идентификуваа најмалку шест различни психо-акустични позитивни и негативни типови на врескање, кои се поделени на „алармантно“...

Белгиско истражување: Вакцината Модерна дава многу подобри резултати од Фајзер

Вакцината Moderna, според новата белгиска студија, генерира најмалку двојно повеќе антитела отколку слична вакцина Pfizer / BioNTech mRNA вакцина. Студијата беше спроведена на 2.500 вработени...

Заразени со делта варјанта имаат 300 пати поголемо вирусно оптоварување

Луѓето заразени со делта варијанта на коронавирус имаат 300 пати поголемо вирусно оптоварување од оние со оригиналната варијанта, покажа јужнокорејска студија. Сепак, постепено се...
7,448FansLike

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!