Да му дадете до знаење на некого дека сте заинтересирани за него во викторијанско време се правело на различни начини, а многу од правилните начини на флертување не само што биле комплицирани, туку и прилично смели.

Визит – картичките во минатото биле популарниот Фејсбук денес

Идејата за визит-картичка, едноставен тип на картича со име на неа, била многу популарна прво во Франција, а потоа и во Велика Британија, почнувајќи од 18 век. Имањето сребрен послужавник полн со визит-картички бил еден вид листа на пријатели на Фејсбук од 19 век.

Картичките криеле секакви пораки, некои имаа песни, гатанки или слики, а историчарите се прилично сигурни дека тие не биле сфатени целосно сериозно. Тие служеа повеќе како еден вид почеток на разговор.

Биле дами, се однесувале отмено и воздржано, но сепак во нив горела врела желба за заведување. Биле смели и провокативни, а во исто време и недостижни. Се служеле со мали трикови, со своите мали ракавици, марамчиња и чадори за сонце за да заведат. А оној што требало точно знаел кога и како да го прочита знакот.

„Те сакам“ било премногу едноставно и досадно. Сметале дека нема ништо поубаво од скриените намери и знаци кои може само да ги протолкувате.

Ова се едни од највозбудливите знаци кои имале тајна порака.

  • Флерт со ракавици

Да – ракавицата е во лева рака

Не – ракавицата е во десна рака

Те сакам – испуштање на ракавиците

Дали ме сакаш? – вадење на левата ракавица, оставајќи го само палецот откриен

Бакни ме – вадење на десната ракавица, оставајќи до само палецот откриен

Незаинтересираност – повлекување на левата ракавица до половина

Би сакала да те запознаам – држење на двете ракавици со врвовите на прстите свртени надолу

Биди со мене – допир на рамото

Заљубена сум во друг – допирање на брадата

Верена сум – фрлање на ракавицата во воздух

Нè гледаат – вртење на ракавицата околу прст

Не те сакам – вртење на ракавицата наопаку

Запознај ме со твоите пријатели – шегување со нив

Ослободи се од твојот пријател – склопување на ракавиците една со друга

  • Флерт со марамче

Да – држејќи го на десниот образ

Не – држејќи го на левиот образ

Сакам да те запознаам – марамче преку усните

Те сакам – марамче на образите

Не те сакам – поминување со марамчето на рацете

Биди со мене – фрлање на марамчето преку рамо

Нè гледаат – поминување со марамче на очите

Незаинтересираност – фаќање на марамчето со две раце

Сакам друг – вртење во десната рака

Верена сум – вртење околу прстот

Мажена сум – вртење околу третиот прст

Всушност, вртењето на марамчето низ рацете често значело љубов кон некој друг.

  • Флерт со чадор

Да – допир со дршката по десниот образ

Не – допир со дршката по левиот образ

Те сакам – испуштање на чадорот

Дали ме сакаш? – допир со дршката по усните

Сакам да те запознаам – отворање на чадорот со левата рака

Ми се допадна уште на прв поглед – затворање на чадорот со лева рака

Биди со мене – затворање на чадорот со десна рака

Разговарај со мене – држење на чадорот над десното рамо

Нè гледаат – вртење на чадорот

Ослободи се од твојот пријател – затворање на чадорот, свртен нагоре