Добивате итни деловни работни задачи од колегите дури и на одмор? Ова е вообичаена појава за многу работници, особено во Индија, каде што вработените се чувствуваат преоптоварени и недоволно платени во споредба со работниците на глобално ниво.

Ова е потврдено со студии кои се прават со години, а компанија со седиште во Мумбаи смислила нов начин како да го реши овој проблем.

Dream11, платформа за игри, ќе ги казни своите вработени со 100.000 рупии (1.135 евра) доколку контактираат со колегите со „повици или пораки поврзани со работата“ за време на нивното слободно време.

Ова е дел од напорите на компанијата да се осигура дека нејзините вработени „се исклучуваат и ќе уживаат во здрава рамнотежа помеѓу работата и животот“, се вели во изјавата на Dream11 за CNN.

Според политиката на компанијата, која се нарекува „Unplug“, вработените се одјавуваат од сите канцелариски работи седум дена во годината.

Основана во 2008 година, „Dream11“ има повеќе од 1.000 вработени, се проценува на 8 милијарди долари и ги вклучува Tiger Global и Tencent меѓу своите инвеститори.

Ако не направите пауза, тоа може да биде опасно по вашето здравје. Според Светската здравствена организација (СЗО), долготрајната работа годишно убива стотици илјади луѓе од мозочен удар и срцеви заболувања.

Во глобалната анализа на врската помеѓу загубата на живот, здравјето и долготрајната работа, СЗО и Меѓународната организација на трудот процениле дека во 2016 година околу 745.000 луѓе починале бидејќи работеле најмалку 55 часа неделно.