Недела вечер, почнувате да се грижите за враќањето во канцеларија, патувањето и обврските. Може да доживеете негативен одговор на стрес кога ќе станете вознемирени или депресивни поради враќањето на работа во понеделник, вели Кетлин Хол, извршен директор на Институтот за стрес.

Непрофитна здравствена организација спроведе веб-анкета во која учествуваа над 1.000 испитаници за да го процени влијанието на стресот во понеделник.

Пеги Ној, претседателка на одборот, вели дека парите биле главниот двигател (41 отсто), потоа работата (32 отсто), односите (27 отсто), емоционалните проблеми (24 проценти проценти) и здравје (16 проценти).

Понеделник е денот за кој жените најмногу се грижат

Истражувањето покажа дека жените имаат двојно поголеми шанси да се “плашат” од понеделник отколку мажите, додека мажите имаат речиси двојно поголема веројатност да кажат дека понеделник не се разликува од кој било друг ден во неделата.

Пеги Ној вели дека истражувањето покажало дека жените имаат поголема веројатност да се чувствуваат преоптоварени од сè што треба да направат на почетокот на неделата (24 проценти од жените наспроти 10 проценти од мажите) и да ги предвидат проблемите со кои ќе треба да се справат во неделата што претстои (19 проценти од жените наспроти 13 проценти од мажите).

Жените се обидуваат да добијат поддршка и терапија за да ја намалат анксиозноста и да најдат решение за нивните стресни фактори. Тие сакаат да го споделат своето искуство од стрес со другите за поддршка. Мажите сакаат да избегаат кога се под стрес. Тие не сакаат да зборуваат за своите чувства бидејќи тоа може да биде знак за нивната слабост. Нив им е тешко да побараат помош или терапија, рече таа.

Мажите и жените различно се справуваат со стресот

Разликата во тоа како мажите и жените се справуваат со стресот е очигледна дури и кога ќе го погледнете нивниот мозок. Според студијата на Факултетот за медицински сестри на UCLA, делот од мозокот кој помага да се контролира стресот, отчукувањата на срцето и крвниот притисок изгледа сосема различно за секој пол.

Друга студија откри дека менталниот стрес може повеќе да ги оптоварува женските срца отколку машките. Здравјето и стресот се нераскинливо поврзани: хроничниот стрес го зголемува ризикот од повеќето физички болести, вклучувајќи срцеви заболувања, хипертензија, рак, несоница, дијабетес, мозочен удар и предвремено стареење.

„Вашиот мозок добива сигнал за производство на кортизол (хормон на стрес), кој ги зголемува отчукувањата на срцето, крвниот притисок и шеќерот во крвта. „Тоа ве тера да се здебелите бидејќи може да предизвика лоши навики во исхраната поврзани со стресот, а истовремено да ја зголеми количината на масни клетки во вашето тело“, рече таа.

Како да си го олесните понеделникот?

Пеги Ној, претседателка на „The Monday Campaigns“ ве советува пред се да си поставите реални цели. Поделете ја секоја цел на мали, податливи чекори. Направете неделен план и запишете го за да се посветите на истиот. Споделете ги вашите цели со другите за поддршка.

За да ја ублажи неделната депресија, Хол препорачува како што таа го нарекува S.E.L.F. План за нега во недела навечер: