Важни лекции на кои треба да се присетиме по повод Светскиот ден на детето

На 20ти Ноември во 1954 година на Генералното Собрание на Обединетите Нации донесена е одлука овој датум да биде обележуван како светски ден на...

Читањето ве „чува“ од стрес и нервоза!

Библиотерапијата е вид на терапија со помош на која луѓето наоѓаат решение за своите проблеми, учат за контрола на своите емоции, го фокусираат вниманието...

Правила на комуникација за „одбрана на достоинството“

Комуникацијата е една од најзначајните човекови дејности и област која го интригира интересот на голем број научници. И покрај тоа што луѓето секојдневно комуницираат,...

Текстилијада во Штип: Настан посветен на унапредување на работничките права

Во организација на НВО „Гласен Текстилец“ на 5,6 и 7 Октомври во Штип ќе се реализира настан посветен на уапредување на работничките права. Овој...

ВИ, апсолутниот морален закон и правосудниот систем

Дали ВИ има капацитети подоследно да го спроведува моралниот закон од човекот кој покрај интелигенцијата во носење на своите одлуки се води и од...

Нарцисоидни родители

Во индивидуалистичките општества, нарцисоидноста е честа појава. Некои психолози и тренери по личен развој нарцисоидноста дури ја третираат и како тип на дисфунцкионалност бидејќи...

Почина најпознатиот чешки писател Милан Кундера

Почина познатиот чешки писател Милан Кундера, автор на „Неподносливата леснотија на постоењето“, „Шеги“, „Книгата за смеата и заборавањето“ и други книжевни ремек-дела. Имаше 94 години....

Што може да се научи од носот на домашната мачка

Гасниот хроматограф, сеприсутен научен инструмент кој се користи за одвојување и анализа на различни гасови, може многу да научи од носот на мачката, се...

Античка ДНК ги поддржува усните традиции на свахили

НАСЛЕДСТВОТО НА средновековната цивилизација свахили е извор на извонредна гордост во Источна Африка, како што се гледа во нејзиниот јазик како официјален јазик на...

Витамин кој може да помогне во спречување на срцев удар

Додека истражувањето само известува за мал замав во ризикот од „голем кардиоваскуларен настан“ при земање на витамин Д, тоа секако е корисно за да...
7,849FansLike
262SubscribersSubscribe

Recent Posts

Trending Now

error: Content is protected !!