Ударот на Астра-зенека и се поочигледната забрана на ниво на ЕУ е пред се гео-политички.

Вакцините на Фајзер/Бионтек и на Модерна исто така предизвикуваат сериозни несакани ефекти, но истите не го добиваат истото внимание од здравствените и регулаторните тела како и дозвола за медиумска експонираност на истите, како овие кои доаѓаат од Астра-зенека.

Да не заборавиме дека вакцините официјално не се регистрирани и одобрени од ниедна земја, туку се авторизирани за итна употреба поради фактот што се сеуште во експериментална фаза која завршува официјално во 2022 и 2023 за Модерна и Фајзер/Бионтек.

ЕУ и Астра-зенека имаа судир околу договорот за дистрибуција и временската рамка на истата, а ЕУ неодамна си ја пополни дупката со Џонсон & Џонсон. За Астра-зенека нема повеќе место на ЕУ пазарот на експериментална стока.

Став на Александар Михаловски, експерт за фитопатологија

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде