Само рамноправни партнери кои имаат заемна почит, емпатија и солидарност можат да соработуваат на долг рок и да дозволат животот и стварноста да го покажат правото лице на историјата и на нештата.

Бугарија засега отворено го искажува својот колонијалистички план, историски, културен, национален и територијален хегемонизам, своите недвосмислени аспирации, комплементарни на сѐ она што претходно се случи со Грција и воедно се случува со албанскиот фактор.

Нема потреба од фиктивна, условена и ултимативна интеграција со никого, па ни со ЕУ.

Ако ЕУ поддржува апсурдни и колонијалистички ултиматуми, тогаш зошто ни е? А и онака наредните 20 години нема да бидеме членки на ЕУ.

Очигледно е дека 30 години се подготвува стратегија за нешто друго, затоа што да беше поинаку, од старт ќе бевме од сите целосно и безусловно признаени како нација, држава со неприкосновено име и меѓународен правен субјект, како посебна национална култура која и да има допирни точки со другите словенски и јужнословенски јазици и култури, изградила свој национален културен идентитет.

Фјесбук објава на Катица Ќулавкова

ИЗВОРФејсбук објава
претходниот член,Бугарија го укина „златниот пасош“
Следната статијаСрбија пред воведување на нови мерки за заштита на населението од заразни болести

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде