дома животен стил Aко сексот не е реален, живата реалност на жените на глобално ниво...

Aко сексот не е реален, живата реалност на жените на глобално ниво се брише

881
0

Неколку дена откако голем број истакнати литературни имиња го потпишаа писмото за одбрана на K.К. Роулинг „од омраза“, повеќе од 200 писатели, издавачи и новинари, вклучувајќи ги Жанет Винтерсон, Малори Блекмен и Џоана Харис ги ставија своите имиња на друга изјава за нивната поддршка за трансродовите и не-бинарни луѓе.

Писмото, кое е опишано како „порака на љубов и солидарност кон транс и небинарната заедница“, го извлекоа признатите писатели Киран Милвуд Харгрејв и Дејзи Џонсон. Со потписниците, исто така, Џуно Досон, Елизабет Деј, Макс Портер, Никеш Шукла, Сара Колинс, Иреносен Окоџи, Мери Jeanин Чан, Наоиз Долан, Оливија Суџиќ, Шарлин Тео и Патрик Нес, се наведува дека „небинарните животи се валидни, транс жените се жени, транс мажите се мажи, транс-правата се човекови права ”.

Културата е, и секогаш треба да биде, во првите редови на општествените промени, и како писатели, уредници, агенти, новинари и издавачи, ја препознаваме виталната улога што ја има нашата индустрија во унапредувањето и поддршката на благосостојбата и правата на транс и не -бинарни луѓе – се вели во писмото.

Коментарите на Роулинг за транс-правата, вклучувајќи го и нејзиниот аргумент дека „ако сексот не е реален, живата реалност на жените на глобално ниво се брише“, повредија многумина, додека другите се собраа во нејзина одбрана. По објавувањето на нејзиниот нов криминален роман „Проблематична крв“, во кој се појавува сериски убиец кој носи женска облека за да ги измами своите жртви, Роулинг беше нападната на Интернет. Романот се најде на првото место на списоците со книги во Велика Британија следната недела по издавањето.

Изјавата беше составена во пресрет на отвореното писмо потпишано од 58 писатели, меѓу кои Иан Мекеван, Лионел Шривер, Сузан Хил и Филип Хеншер, во кое се потенцираше злоупотребата насочена кон Роулинг и „подмолниот, авторитарен и мазогинистички тренд во социјалните медиуми“ .

„Роулинг постојано се покажуваше како чесна и сочувствителна личност“, се вели во писмото, кое беше објавено во Сандеј тајмс викендот. „Го потпишуваме ова писмо со надеж дека, ако повеќе луѓе застанат против навредувањето на жените преку Интернет, барем ќе го направиме помалку прифатливо за да се вклучиме во тоа или да профитираме од тоа“.

Авторка на култниот серијал „Хари Потер“ беше навредувана масовно од страна на корисниците на социјалните мрежи поради креирање на трансродов лик во својот нов роман

Додека новото писмо, објавено на Интернет во средата, не го споменуваше името на авторката на Хари Потер, неговите потписници, кои исто така вклучуваат уредници, агенти, новинари и професионалци за издаваштво, велат дека ја препознале важноста да се покаже поддршка за транс и небинарни луѓе.

Ние стоиме со вас, ве слушаме, ве гледаме, ве прифаќаме, ве сакаме. Светот е подобар затоа што те има во него -рекоа тие.

Извор: Theguardian.com