Прашањето за консумирање алкохол и неговото влијание врз организмот останува отворено многу долго време.
Огнените поборници за здрав начин на живот се категорично против алкохол во каква било форма, а следбениците на медитеранската диета (кои се познати по одличното здравје и долговечноста) никогаш не одбиваат чаша вино.

Секој има свое мислење за ова, но научните истражувања утврдија неколку факти за позитивното влијание на виното врз човечкото тело (секако во ограничени количини).

Здравје на срцето

Виното содржи полифеноли кои имаат антиоксидативно дејство и имаат корисен ефект врз срцето. Посебно внимание се посветува на ресвератролот, кој се наоѓа во кожата на грозјето. Според некои истражувања, ресвератролот може да спречи оштетување на крвните садови, да го намали нивото на лош холестерол, да го намали згрутчувањето на крвта и да има антиинфламаторно дејство, да одржува здраво чукање на срцето, па дури и да има корисен ефект врз јачината на коските. Покрај тоа, пред околу десет години, имаше широко распространета информација дека оваа супстанца дури помага да се намали ризикот од одредени видови на рак, но овие податоци веќе се доведени во прашање.

Забавете го стареењето

Како што веќе споменавме, црвеното вино е ризница на антиоксиданти, за кои е познато дека играат клучна улога во забавувањето на процесот на стареење. Грозјето е полно со полифеноли и танини, чија концентрација нагло се зголемува за време на ферментацијата. Поради нивната висока антиоксидативна вредност, супстанциите ги штитат клетките во организмот од оштетување на слободните радикали, го намалуваат воспалението и ги забавуваат промените поврзани со стареењето на кожата и внатрешните органи. Покрај тоа, црвеното вино е полно со фитоестрогени, кои го стимулираат производството на колаген и хијалуронска киселина во организмот.
Корисен ефект на брашно од зелена банана: Ги штити срцето и мускулите, а помага при слабеење!

Подобрување на меморијата и концентрацијата

Активните супстанции во црвеното вино го зајакнуваат нервниот систем, ги зајакнуваат крвните садови и го подобруваат протокот на крв во мозокот. Не зборуваме за непосреден ефект по пиење чаша, туку за акумулација на овие супстанции во телото. Во многу аспекти, ова се должи на сите исти антиоксиданти – флавоноиди. Како што покажуваат некои студии, црвеното вино не само што ја подобрува мозочната активност во сегашно време, туку исто така помага да се спречи дегенерацијата на меморијата поврзана со возраста.

Traditional Christmas or New Year holiday celebration party. Friends or family feasting and clinking glasses with rose wine at festive Christmas table with homemade snacks, square crop

Спречување на хронични заболувања

Повеќето хронични болести се предизвикани од воспалителни реакции во различни делови на телото. Полифенолите во црвеното вино активно се борат против воспалението, кое обезбедува превенција од хронични заболувања и сигурна заштита од нив. Покрај тоа, компонентите на пијалокот се способни да ја зголемат чувствителноста на телото на инсулин и на тој начин да обезбедат превенција од дијабетес тип 2.

Добро расположение

Некои студии ја поврзуваат високата содржина на овошни киселини и танини во црвено вино со спречување на депресија. Ова ќе работи само ако пиете во умерени количини – не повеќе од 1 чаша на ден. Инаку, високата концентрација на алкохол во крвта, напротив, има потиснувачки ефект врз нервниот систем, што може да доведе не само до лошо расположение, туку и до создавање посериозни последици по здравјето.

Извор : Still ;