Ако, како и на многумина, ти е тешко да артикулираш како да разговараш за прашања од расизам, неправда, дискриминација и привилегија, би сакале да те охрабриме да одвоиш време за да научиш и да слушнеш нешто за околу горенаведените теми.

Одвојте извесно време да погледнете некои (или сите) од овие важни документарни филмови за раса, расни предрасуди и привилегии во нашето општество.

Првите Австралијанци ( First Australians)
Јас не сум твој црнец (I am not your Negro)
Високиот човек (The tall man)
3 1/2 минути. Десет куршуми (3 1/2 minutes. Ten bullets)
Куќата во која живеам (The house I live in)
Ние сме џиновите (We are the giant)
Путапати и предизвикувачите на дождови (Putaparri and the rainmakers)
Потрага (Quest)
Не одолевајте (Do not resist)
Западен ветер: Наследството на Џалу (Westwind: Djalu’s Legacy)

Кликни тука и гледај еден од наведените филмови по твој избор