Во Јапонија се краде по еден велосипед на секои 15 минути.

Од украдените 35.395 велосипеди во 2018 година, 42 проценти од нив биле правилно заклучени. Поради овие податоци еден млад јапонец осмислил идеја како да се спречат кражбите на велосипедите.

Се што му било потребно за решавање на овој голем проблем била само една мала налепница.

Мотоки Реога од Јапонија смисли лепенка која изгледа како измет од птици што ја става на седиштето на велосипед што ги одбива потенцијалните крадци.

Мотоки ја дизајнираше налепницата на Институтот за технологија Чиба и ја освои наградата за извонредност за неговиот изум.

Извор: Канал5