дома животен стил Филип Пулман: По 27 години уште пишувам за „Лира“ а во меѓувреме...

Филип Пулман: По 27 години уште пишувам за „Лира“ а во меѓувреме светот е целосно трансформиран

916
0

Беше 1993 година кога помислив на Лира и започнав да ги пишувам Неговите мрачни материјали. Џон Мејџор беше премиер, Велика Британија сè уште беше во ЕУ, немаше Фејсбук или Твитер или Гугл, и иако имав компјутер и можев да обработувам текстови на него, немав е-пошта.

Бидејќи немаше е-пошта, и не можев да го користам мојот компјутер. Ако сакав да побарав референци за нешто, одев во библиотеката; ако сакав да купам книга, одев во книжара. Имаше само четири копнени ТВ-канали и ако сте заборавиле да снимите програма што сте сакале да ја гледате, тешка среќа дека ќе дознаете тоа што ве интересира.

За паметни телефони и iPad-и и текстуални пораки никогаш не бевме слушнале. Објавувачите на Радио 3 сè уште објавуваа информативни и културни, а не магазински содржини. БиБиСи и Националната здравствена служба беа исто толку дел од нашиот идентитет, од нашата идеја за себе како нација, како Стоунхенџ.

Дваесет и седум години подоцна сè уште пишувам за Лира, а во меѓувреме светот е целосно трансформиран.

До одреден степен, мојата приказна беше заштитена од незгодни промени затоа што ја поставив во свет што не беше наш. Беше како нашиот, но различен, така што можев да ги земам предвид реалните промени што помогнаа во мојата приказна и да ги игнорирам оние што не се реални и се дел од некоја иднина. Не сакав да напишам чиста фантазија од типот на Толкин, неповрзана во ниту еден момент со реалниот свет, бидејќи реалниот свет беше токму она со што фантастиката требаше да се занимава; но јас секогаш се чувствував неуко за реалниот свет.

Веројатно можев да напишам реален роман за наставата во училиште во кое предавав во тоа време, но не сакав, веројатно затоа што не би сакал да прочитам таков еден расказ; и поради комбинација на плашливост и неактивност, не знаев практично ништо за други работи.

Единствените приказни што можев да ги напишам самоуверено беа сместени во овој свет во некое друго време (серијалот Сали Локхарт, сместен во 1870-тите и 80-тите години на минатиот век), или бајки (часовници, ќерка на огномет-творецот и така натаму), или во време во друг свет: вид на работа што стана мој мрачен материјал.

Се надевав дека ќе се исполни овој нов потфат што ќе ми дозволи да пишувам реално за човечките суштества, додека сочинувам сè што им треба преку светот за живеење и дишење, движење и работа.

Извор: Theguardian.com