Откако бројните посетители оставија купишта ѓубре минатиот викенд во националниот парк Као Јаи во близина на Банкок, министерот за животна средина Варавут Силпа-арха излезе со решение – тој нареди ѓубрето да се спакува во кутии и да им се испраќа на „сопствениците“ по пошта!

“Го зедовме вашето ѓубре и го спакувавме во картонска кутија и ви го испративме дома. Ова треба да ве научи никогаш повеќе да не фрлате ѓубре на друго место”, стои во пораката прикачена на пакетот.
Лесно се дознаваат адресите.

Камперите пристигнуваат до администрацијата на Националниот парк по пристигнувањето, па затоа е лесно да се дознае нивната точна адреса и локацијата на нивните шатори каде што бил оставен отпадот. Но, заедно со кантата за ѓубре, несовесните туристи ќе добијат и пријава до локалната полиција за кршење на прописите за националните паркови.

Ѓубрето може да биде опасно за животни како елен ако го јаде и се обиде да го свари пластичниот отпад што луѓето го оставаат зад себе“, објаснува Нарин Пинсакул од Националниот парк Као Јаи.

Извор : Kurir rs ;