Исто како и возрасните и децата, телото е во состојба да испраќа „пораки“ и да сигнализира кога нешто не е во ред. Родителите најдобро е да ги препознаат овие знаци, правилно да ги толкуваат и да проценат дали е потребно самостојно да реагираат или да се консултираат со лекар.

Сепак, тие не се сезнајни, а сигналите што ги испраќа телото на детето честопати можат да бидат збунувачки, па затоа не е изненадувачки што на родителите им е можеби најтешко да ја препознаат промената што е исто така најчеста кај децата.

Симптомите на оваа состојба кај децата вклучуваат сува уста и јазик, немир и промени во однесувањето, поспаност, невообичаено ладни раце и нозе, како и намалена потреба за мокрење, додека кај новороденчиња и бебиња тие значат премногу мек череп во фронталата , воспаление на очите и раздразливост.

Ако забележите кој било или сите од горенаведените симптоми, важно е да реагирате без одлагање, бидејќи тие можат да укажуваат на дехидрираност, односно недостаток на вода во телото на вашето дете.

„Децата се дехидрирани во ситуации кога губат повеќе вода отколку што внесуваат. Првиот симптом на оваа состојба е жедта, а родителите мора да одговорат на тоа веднаш со пиење течности. Ако не се препознае на време и продолжи да се занемарува, состојбата на дехидрираност кај детето може да стане комплицирана, така што понекогаш бара вклучување на инфузија, па дури и хоспитализација, објаснува проф. Д-р Гордана Пековиќ, специјалист по нефрологија.

Според неа, најдобриот начин да се спречи дехидрираност е редовно внесување на течности, што кај децата значи шест до осум чаши вода на ден.

Кога станува збор за деца од предучилишна и училишна возраст, родителите мора да бидат сигурни дека пијат доволно течности. Ако одлучат за флаширана вода, останува на нив да изберат оној чиј состав е прилагоден на возраста на нивното дете и кој е од природно потекло и точно ист состав – во шишето, како и на изворот. Добар пример е ВОДАВОДА Водица, бидејќи како една од најквалитетните артески води во светот, има идеален состав на минерали и електролити. Покрај тоа, оваа вода е NSF сертифицирана, што ја става во ранг на светски лидери во врвни води “, рече соговорникот.

Извор: Kurir rs