Една од пречките за масовно испраќање пакети до беспилотни летала се строгите регулативи во врска со употребата на воздушниот простор.

Воздухопловните сили на САД се задолжени за таа област во Соединетите држави. Оваа администрација одлучува кој и на кој начин ќе го користи воздушниот простор, како и кои маневри и кои авиони се дозволени.

Минатата година Амазон поднесе барање до споменатата администрација за испорака до беспилотни летала, кое конечно беше одобрено деновиве.

Со тоа, можеме да кажеме дека Амазон направи еден голем чекор кон иновативна достава до беспилотни летала – но вистинската работа треба да се следи само сега.

Федералната управа за авијација го одобри барањето на Амазон од август 2019 година, во кое Амазон бара можност за испорака на пакети до пет килограми со беспилотни летала во помалку населените области.


Амазон има многу добро снабдена мрежа за испорака во големите градови и градови, а проблемот е во ретко населените места. На тие места, Амазон многу веројатно ќе користи испорака на беспилотни летала во иднина, што би требало значително да го забрза процесот на испорака.

Се споменуваат цифри од 30 минути, колку дронови од Амазон треба да го достават пакетот на далечно ретко населените места.

Треба да се напомене дека Амазон не е првата компанија на која и е одобрено да доставува пакети со беспилотни летала. Пред нив, ваквите одобренија беа дадени на „Wing Aviation“ и „UPS“, која е препознатлива компанија во светот на испорака.

И покрај одобренијата, споменатите компании досега не ја искористија можноста за испорака со беспилотни летала. Seeе видиме како ќе се развиваат работите со Амазон, затоа што сега е неопходно да се дизајнира квалитетен систем на такво испорачување што ќе работи беспрекорно, бидејќи сепак е испорака во потенцијално опасен воздушен простор.

Извор: Kurir rs