Кога Џенифер Хостен првпат пристигна во Велика Британија, од Гренада за натпреварот „Мис на светот“ во 1970 година, таа немаше идеја дека ќе има таква медиумска лутина околу натпреварот – и неговите учесници. Таа брзо сфати дека ќе мора да стори најдобро што може за да се истакне. „Жените од малите земји, а особено жените со боја, како мене, навистина не се очекуваше да бидат повеќе од број на натпреварот“, изјави таа за TIME, гледајќи наназад 50 години подоцна.

Но, Хостен не само што се издвојуваше – таа продолжи да ги носи домашните најголеми почести, станувајќи првата црна жена што победила на меѓународниот натпревар за убавина откако беше основана во 1951 година. Но, тоа не беше единственото нешто што го направи натпреварот во 1970 година, што се одржа во лондонскиот Ројал Алберт Хол, различен од минатите години. На него учествуваа и двајца натпреварувачи од Јужна Африка во екот на апартхејдот: Перл Јансен, црна жена која се најде на второто место во конкуренција зад Хостен и Илилијан бела жена. И тоа беше нарушено ноќта на натпреварот од страна на демонстрантите за ослободување на британските жени.

Овие настани, како и искуството на Хостен, се предмет на новиот филм на режисерот Филипа Лоуторп, „Несоодветно однесување“, во кој глумат Гугу Мбата-Рау како домаќин и Кира Најтли и Бакли како реални феминистички актери Сали Александар и Робо Робинсон. Натпреварот го следеа повеќе од 22 милиони луѓе во Велика Британија и повеќе од 100 милиони луѓе ширум светот и оттогаш се сметаше за камен-темелник во движењето за ослободување на жените во Велика Британија. Само четири месеци подоцна, во март 1971 година, илјадници жени , мажи и деца учествуваа на првите големи демонстрации на движењето во Лондон.

Хостен порасна под британско владеење во Гренада, тогаш колонијален остров на Западна Индија, која се стекна со независност во 1974 година. Во нејзината автобиографија објавена претходно оваа година, Мис на светот 1970: Како влегов на натпревар и правев рана историја, Хостен опишува како работела како придружник на авиокомпанија и имала интерес да емитува новинарство како млада жена, пред пријател да ја охрабри да се појави на натпреварот Мис Гренада, што беше отскочна штица на натпреварот Мис на светот.

Но, не секој имаше толку поволни погледи на Мис на светот. „Тој натпревар е една голема масна прослава на угнетување“, вели ликот на Бакли, Робо Робинсон во филмот, додека британските феминистички активисти се подготвуваат да протестираат против натпреварот со образложение дека станува збор за антички, сексистички и објективизирани жени. Хостен вели дека била запознаена со движењето за ослободување на жените и споделувала афинитет на едно ниво со демонстрантите околу универзалните борби со кои жените сè уште се соочуваат и денес, како што се еднакви плати и можности.

Но, гледајќи наназад, нивните активности околу натпреварот беа тешко разбирливи; Хостен, која тогаш имала 23 години, сметала дека нејзиното учество на натпреварот е нејзин сопствен избор, ниту еден што и се прави, ниту пак експлоататорски. „Го видов [натпреварот] како можност, да патувам, да ја претставувам Гренада и да заработам пари ако победам. Имав неколку многу прагматични очекувања. Помалку гледав како објективизација, но мислам дека некои искуства за време на натпреварот нè натераа да размислиме на тој начин сигурно “, вели таа. „Кога првпат пристигнав, не ми сметаше дека ме искористуваат. Ако мислев на тоа, немаше да учествувам “.

Натпреварот се одржа и против политичката позадина на Виетнамската војна, а една од наградите за ново крунисаната Мис на светот беше турнеја низ Виетнам со Боб Хоуп за да ги забавува У.С. војници, што Хостен ги направи подоцна во 1970 година. Исто така, постоеше и фактот дека Перл Јансен, црна претставничка од Јужна Африка (која ја доби титулата Мис Африка Југ), „беше испратена скоро како тотем од нејзината земја“, вели Хостен . За Хостен, тоа требаше да биде прашањето за движењето за ослободување на жените, наместо тоа, и таа рече дека демонстрантите никогаш не им подале рака на натпреварувачите да им објаснат што сакаат да направат.

Огромен чекор напред ’

Ноќта на натпреварот, демонстрантите за ослободување на жените, вклучувајќи ги Александар и Робинсон, се прикрадоа инкогнито во местото Ројал Алберт Хол, со брашно, зеленчук и флаери во чантите, подготвени да го започнат протестот кога на сцената беа сите натпреварувачи на Мис на светот . Во интервју претходно оваа година, жените изјавија дека нивната намера е да ги критикуваат организаторите на натпреварот, а не натпреварувачите и дека на тој начин да се организира протест ќе има максимално влијание врз ноќта.

LONDON, ENGLAND – MARCH 09: Jennifer Hosten (L) and Gugu Mbatha-Raw attend the World Premiere of “Misbehaviour” at The Ham Yard Hotel on March 09, 2020 in London, England. (Photo by David M. Benett/Dave Benett/WireImage)
Сепак, демонстрантите се разбеснија кога водителот Боб Хоуп започна да раскажува мазогинистички шеги и тие одлучија да го започнат протестот рано додека Хоуп го даваше своето, ставајќи пауза во постапката околу 15 минути. „Беше шок кога погледнавме низ завесата и видовме што се случува“, вели Хостен. „Нашата првична реакција се прашувавме дали натпреварот ќе продолжи, или дали тоа ќе биде крајот и дали сите наши подготовки беа за ништо.

Тоа беше уште еден шок кога настанот се прегрупираше и Хостен беше прогласен за победник. „Бев среќна што стигнав до финалето, но тогаш бев радосна за победа“, вели таа. Следниот ден ја разбуди силено тропање на вратата од домаќинот, кој рече дека сака да види како изгледа Мис на светот без шминка. Хостен веднаш стана супер звезда , но гордоста брзо се намали од реакцијата на медиумите. „Очекував весниците да кажат, Гренада победи, или нешто примамливо. Наместо тоа, насловот рече: Мис на светот е црна и дали е таа најубавата девојка на светот? “ Помалку од позитивните наслови во врска со победата на Хостен и второто место на Јансен, и жалењата што миленичката Швајцарија не ги освои, се доминираа веднаш после тоа. „Тоа беше прилично сега, бидејќи тоа ми одзеде многу од чувството на еластичност што инаку би го чувствувала“, вели Хостен.

Оваа година не се одбележува само половина век од историската победа на Хостен, туку и првиот пат кога Мис на светот, Мис на универзумот, Мис на САД и Мис на тинејџерка САД се жени во боја. И покрај тоа што има уште многу да се дебатира за целта на натпреварите пред се, Хостен вели дека моменталната состојба на натпреварите се чувствува горчливо.

Жените не треба да размислуваат само на начини на кои физичката убавина може да им користи. Постојат многу други начини на кои жените можат да блеснат “. И, има многу простор за подобрување и во однос на застапеноста. „Фактот што сè уште зборуваме за [жени на бои кои победија во боја] како да е аномалија ми кажува дека треба да напредуваме уште многу“, вели таа.

Извор : Time ;