Пивото се смета за слаб алкохол и често не се третира сериозно последицата до која може да донесе често конзумирање на пиво.

Постои одредена количина на пиво која е препорачана да се испие во текот на еден ден, секкао постои и препорака да не се пие пиво секој ден, туку најмногу два пати во неделата.

Со однос на тоа дека пивото ја исфрла водата од организмот и како и секој алкохол придонесува за дехидрирање на организмот, дозата на пиво која треба да се испие е поврзана со количина на вода која сте ја испиле во текот на денот.

Лекарите препорачуваат количината на пивото внесена во организмот да е најмногу два пати помала од количината на водата, тоа значи дека ако во текот на денот сте испиле 2 литри вода, количината на пиво внесено во организмот треба да е 1 литар најмногу односно две пива (по 0.5).