Тие што биле во емотивна врска долго време, само еден чекор ги делел од бракот. Но, не го презеле тој најважен чекор. Додека едниот партнер копнее по моментот кога ќе го каже судбоносното „да“, другиот сè уште не брза со одлуката љубовта да ја официјализира, сметајќи дека не е потребно.

Зошто на паровите во долгорочни односи им е потешко да одлучат да стапат во брак? Дали е тоа бегство од обврските што бракот неизбежно ги носи со себе? Дали тоа значи дека тие не се согласуваат лесно да ја заменат зоната на удобност со поголема одговорност, или дали мислат дека тоа е само парче хартија што нема да промени ништо во нивната врска и живот? Дека станува збор за долго застарена форма која може да ја „задуши“ љубовта и слободата и да ја оптовари непотребно? Или можеби има подлабоки и посериозни причини зад тоа?

Психологот и психотерапевт Маја Павлов смета дека партнерството како дел од човечкото искуство се гради преку соживот и дека тие генерално можат да бидат различни. Но, одлуката дали и кога парот ќе ја официјализира врската, исто така е под влијание на претходните емотивни искуства на партнерот, како и од основното семејство во кое тие пораснале.

Подолгата врска може да значи зачувување на навиката, воспоставување безбедност, од која некој не би одел понатаму или би ризикувал – вели Маја Павлов за „Живот Плус“. – Може да значи и да останете во постојната, за да не прифатите или да се заложите за поголема одговорност во врската. Поединците исто така се разликуваат во нивните животни сценарија од претежно основните семејства, како и видовите и квалитетот на заедницата во семејствата од кои потекнуваат.

На пример, мама и тато можеби немале особено среќен брак, но затоа и се правеле баба и дедо. Или обратно. Тато не го запозна татко му, но подоцна изгради прекрасно семејство со својата мајка. Ја промаши машката фигура. Ова се само неколку примери кога луѓето се сеќаваат на претходните искуства, обидувајќи се да ја разберат ситуацијата во која се наоѓаат. Ова е многу важно, затоа што ова се првите модели во однос на кои луѓето се ориентирани.

Извор: novosti.rs