дома животен стил Обезбедување на холистичка подготвеност на умот и телото

Обезбедување на холистичка подготвеност на умот и телото

35
0

Вистината е дека нашето тело и ум не се посебни идентитети, тие се еден.

Нашиот ум е нашето суптилно јас додека нашите тела се тврдо, материјално – јас. Во просек имаме шеесет до седумдесет илјади размислувања на ден и голем процент од овие мисли се стресни, особено во современието, посочува тренерот на умот на Рибок, Вринда Мехта.

Оваа прекумерна стресна енергија е поврзана со скоро сите болести на животниот стил, како што се дијабетес, хипертензија, кардиоваскуларни болести, дебелина, депресија, анксиозност и многу повеќе, вели таа.

Не можеме секогаш да контролираме што се случува околу нас, но она што се случува во нас, може да се стави под наша контрола со вистинско знаење, вредна пракса и трпеливост.

Исто како што следиме здрава исхрана и редовно рутинско вежбање за физичка подготвеност, треба да имаме здрава ментална диета со позитивни мисли, емоции и редовно вежбање на дишењето.

Бидејќи Светскиот ден го одбележува Денот на менталното здравје на 10 октомври, таа споделува неколку едноставни совети за тоа како менталното здравје може да се контролира преку позитивни животни навики.

Започнете го денот со 5-те основни техники Пранајама или дишење: Бастрика, Капалбати, Ануломвилом, Брамри и Уџет Пранајама. Според јогиската наука, нашиот ум и нашето дишење се директно поврзани. Вклучете позитивни афирмации во вашата рутина на пранајама. Станете свесни за вашиот здив. Имајте навика да земате бавни длабоки вдишувања, особено кога сте стресни. Опкружете се со позитивни луѓе.

Размислете и зборувајте за позитивни работи. Чувајте дневник за благодарност. Навикајте да запишувате 5 работи за кои сте благодарни секој ден. Поврзете се со природата. Земете малку сонце бидејќи е моќна електромагнетна енергија која помага при чистење и подмладување.

Повторно поврзете се со мајката земја одејќи боси по трева / песок за да се уништи негативната акомулација на енергија. Слушајте смирувачка музика за да го ослободите стресот. Спијте правилно, со спиење и будење секој ден во исто време и држење настрана од електронските уреди пред спиење. Свесно развијте навика да бидете позитивни во кое било дадено сценарио и навистина да бидете благодарни за сè што веќе имате.

Извор: Тhehansindia.com

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде