Тие се сретнаа сосема случајно, и тоа пријателство беше ништо друго освен обично.
Необично пријателство помеѓу Волт Дизни и Салвадор Дали се разви во доцните 40-ти години на минатиот век. Јавноста беше исклучително изненадена од оваа вест, со години луѓето се прашуваа – што е заедничко за овие двајца уметници, што ги поврза?

Познато е дека заедно направија краток анимиран филм „Судбина“, што е навистина најчудниот цртан филм на Дизни што некогаш сте го виделе.
Тие се сретнаа, сосема случајно, на вечера на еден од основачите на компанијата „Ворнер брадерс“ во 1945 година. Медиумите подоцна се пошегуваа дека Душко Долгоушко ги запознал Далија и Дизни. Тие започнаа да зборуваат за заедничко хоби, уметност, пријатели, риболов, а таа вечер решија да соработуваат на нов проект.

Надреалистите Ендру Бретон Дали во писмо објасни дека се сретнал со еден од најголемите американски надреалисти – Волт Дизни. Подоцна го нарече „свој драг пријател“, и во писмата забележа дека не може да ги затвори очите таа вечер кога ќе се сретнат.
Наскоро, овие двајца пријатели ќе започнат да работат на филмот „Судбина“. Станува збор за трагична приказна за грчкиот бог на времето, Хронос, кој се вубува во смртна жена. Филмот ја покажува нивната потрага по љубов, но и љубов што не може да се случи.

Можеме да видиме големи разлики помеѓу нивните уметнички стилови во описот на суштината на филмот „Судбина“. За Дизни тоа е „едноставна приказна “, додека за Дали, филмот е „магична изложба на живот во лавиринтот на времето“.


Сепак, филмот не ја виде светлината на денот до 2003 година. Зарем Дизни не го заврши филмот поради лошата финансиска состојба на студија за време и по Втората светска војна. Внукот на Волт, Рој, го пронашол филмот додека го подготвувал филмот „Фантазија“.

Повеќе од 20 аниматори се вратија да работат на проектот, се обидоа да ги дешифрираат белешките и сликите на познати уметници, како и мемоарите на Гејл Дали за да го комплетираат филмот – и успеаја во тоа.

Извор : Kurir rs ;