Книжарите денеска се претвораат во комплекс од читални, галерии, кафетери, па дури и библиотеки. Сите што се занимаваат со книжарството се исправени пред предизвикот да ја најдат најоригиналната идеја и да ја откријат специфика по која нивната книжара ќе се разликува од сите останати и ќе биде бренд.

Во продолжение ви пренесуваме неколку фотографии од најубавите книжари во светот

  • Шекспир и Ко, Париз, Франција

Оваа иконска париска дестинација беше фаворизирана за време на прогонство за Ернест Хемингвеј, Волтер и Русо. Сместена е на левиот брег на Париз, за ​​прв пат беше отворена во 1919 година. Оваа популарна книжарница не е ништо помалку од туристичка атракција. Долгите редици пред нејзините врати се доволни за да се укаже на привлечноста на јавноста кон ова место.

  • Ел Атенео Гранд Сплендид, Буенос Аирес, Аргентина

Гардијан ја прогласи за една од најубавите книжарници во светот. Оваа книжарница се наоѓа во театар што ги отвори своите врати за јавноста во 1919 година. Пред да стане голема книжарница денес, Ел Атенео исто така беше кино до 2000-тите.

  • Либрерија Аква Алта, Венеција, Италија


Книгите расфрлани низ гондолата се прилично необичен поглед, но во Либрерија Аква Алта ова е норма. Неговите ликвидациони и хаотични простории на стари текстови се дел од шармот на просторот. Во една просторија се наоѓаат гондола исполнета до гребенот со книги.

  • Ливарија Лело е Ирмао, Порто, Португалија

Оваа книжарница во не-готски стил се вели дека ја инспирирала K.К. Роулинг. Црвената скала на ликвидација во оваа книжарница е главниот центар и е надополнета со витраж таванот со украсен цветен дизајн.

  • The Strand Books, Њјорк, САД

Иако оваа книжарница малку визуелно не парира на претходните, сепак вреди да се спомене како една од најавтентичните книжарници низ светот. Strand е всушност една од најстарите семејни книжарници во Соединетите Држави. Оваа продавница содржи редови книги од забранети книги, до книги за деца, до книги за архитектура и фикција.

Целата статија на arch20.com може да ја прочитате тука