Среќата е скапоцена, но секоја личност ја доживува на поинаков начин
Музејот на среќата“, кој неодамна беше отворен во Копенхаген, се занимава со темата среќа, вистински и лажни насмевки, како и други филозофски прашања.

Музејот на среќата е отворен во подрумот на зградата од 18 век лоцирана во стариот дел на данската престолнина, а зад овој проект стои Меик Викинг, автор на неколку меѓународни бестселери кои се занимаваат со темата среќа, пишува Lonely Planet.
Целта на овој музеј е да покаже како се појавува и прикажува среќата во различни аспекти од нашите животи, а тоа е постигнато преку осум простории кои ја обработуваат темата од различни агли.
Идејата е да се препознае среќата и да се потсетат посетителите за важноста на нештата и настаните што ги прават среќни и им носат радост на нивниот свет. Сите овие се важни мотиватори кои прават луѓето да се чувствуваат добро.

Среде подот во една соба има паричник полн со пари што ги симболизира сите оние ситуации во кои некој изгубил паричник на улиците низ светот, но потоа некој друг го пронашол и му го вратил.
Постои и дел со мапа на среќа што го покажува нивото на среќа во 153 земји во светот, според извештајот од оваа година, каде Данска е на второто место.

Често високото место на овој извештај е исто така една од причините зошто Викинзите ја сметаа Данска за идеално место за ваков музеј.

Покрај сите споменати делови, музејот ги има и оние посветени на науката за среќа, нејзината историја, како и анализа и предвидувања за иднината. Една од најсимпатичните области се занимава со насмевки, а во неа посетителите можат да научат кои странски лица на познатата Мона Лиза всушност се насмевнуваат.

Извор : Still ;

претходниот член,Продажбата на винил плочи ја надмина продажбата на ЦД-а за прв пат од 1980 година
Следната статијаГо регулира крвниот притисок и го зачувува ЗДРАВЈЕТО НА мозокот! Еве какво овошје треба да јадете денес