Науката за исхрана не беше во фокус до пред некое време, а здравствените импликации од исхраната исто така беа непозната именка за поголем дел од луѓето низ светот. Со развој на медицината и процут на алтернативна, народна медицина, но и нутриционизмот, прашањето за исхраната стана едно од најпоставуваните во светски рамки.

Се поголем е бројот на портали, прирачници и книги за водење на здрав живот преку регулирање на исхраната.

Благодарение на нив успеавме да ги разбиеме митовите и заблудите за исхраната што долго време важеа како стандарди за исхрана.

Еве некој од најчестите митови и нивно побивање со вистината:

Портокалот и лимонот не се најголеми содржатели на витамин Ц

Витаминот Ц е еден од најзначајните витамини за правилно функционирање на човечкиот организам, неговата главна улога е помагањето на апсорбцијата на железо во крвта.

Долго време се сметаше дека најголеми содржатели на витамин Ц се портокалот и лимонот, но всушност истражувањата покажуваат дека сепак најголем содржател на овој витамин е кивито. Со само изедени две киви во текот на денот, ја задоволувате својата дневна потреба од витамин Ц.

Kiwi fruit | Alimentarium
Две киви дневно е доволна доза за внес на витамин Ц во организмот

Доручекот не е неопходен

Според ајурведата, доручекот не е најважниот оброк од денот. Напротив пожелно е да се прескокне доколку не постои утрински глад. Отсуството на глад укажува на тоа дека во телото има доволна количина на токсини и дека внесувањето на храната може само да ја влоши состојбата со внесување на вишок токсини.

Ајурведата препорачува првиот оброк да се случи тогаш кога вашиот организам ќе го сигнализира тоа и ќе ви проработат рецепторите за глад.

Исто така се препорачува да јадете онолку колку што вашиот организам ќе побара и тоа што ќе го побара, бидејќи телото најдобро знае да пријави што во моментот му треба.

Brioche French Toast Recipe | Robert Irvine | Food Network
Доручекот не е неопходен и нема правило за тоа што треба тој да содржи

Нема мерка колку вода треба да испиете

Иако многумина зборуваат дека оптимален внес на вода во организмот е 2 литри, сепак препорачана количина не постои.

Луѓето треба да пијат онолку вода додека не ги исфрлат сите токсини од организмот. Критериум за проверка на застапеноста на токсини во организмот е бојата на урината. Во оној момент кога таа ќе стане чиста и проѕирна, значи дека сте внеле доволна количина на вода за тој ден.

Why Drink Clean Water? - PakPanee
Вода се пие додека урината не стане бистра и проѕирна

Пиењето кафе е здраво

Долго време се претпоставувало дека најздравата навика што може луѓето да ја воведат е да ја заменат својата шоља на кафе со шоља – чај.

Сепак истражувањата покажале дека кафето има благороден ефект врз човечкиот организам. Некои од придобивките се: регулирање на работата на дигестивниот систем и поттикнување на работата на срцето.

Make Your Celebrations a Bit More Joyful By Serving Coffee!
Оптимална доза на кафе во текот на денот е околу 2 шољи