Сите што кренаа раце од Грција оваа година по затворањето и кршењето на границите – тие ќе одат следната година, може да доживеат ново разочарување. Можеби ќе се случи да мора да почекаат до 2022 година.

Група хотелиери во Грција побара мораториумот, кој и дозволува на државата да не враќа пари за аранжмани што не беа реализирани поради вирусот корона, да се продолжи до 2025 година.
Грците навистина го побараа тој мораториум, но тој не беше одобрен. Нема предвидувања за следната година. „За жал, ништо не зависи од нас“, изјави претседателот на Јута, Александар Сеничиќ, за Б92.

Значи, проблемот е што во моментов грчките хотелиери имаат можност да ги вратат парите не порано од 1 јануари 2022 година. години, па како што ни беше објаснето, тие можеби нема да работат следната година, а парите ќе ги вратат само тогаш.

„Сè е прилично комплицирано и тешко е да се објасни, па затоа е јасно дека државата мора да им помогне и да ги заштити парите на своите граѓани“, заклучи Сеничиќ.

Патниците во никој случај нема да бидат оштетени, бидејќи во Србија има рок за враќање на парите до 2022 година.

Во 2019 година, туризмот наполни 20 проценти од бруто домашниот производ на Грција.

Извор :Kurir rs ;