Поминуваме повеќе време во затворено и на Интернет. Но, неодамнешните студии укажуваат дека природата може да им помогне на нашите мозоци и тела да останат здрави.

Јас бев буден патувач цел живот. Од времето кога првпат се капев на ранецот и се упатив во планините на Сиера Невада, бев зависен од искуството, сакајќи да го разведам умот и да ми се чинеше како да се чувствувам по природа и ми помогна да се чувствувам повеќе заземјено и мирно.

Но, и покрај тоа што отсекогаш сум верувал дека пешачењето по природа има многу психолошки придобивки, никогаш немав многу наука да ме поддржат … до сега, тоа е. Научниците почнуваат да наоѓаат докази дека постоењето на природата има големо влијание врз нашите мозоци и нашето однесување, помагајќи ни да ги намалиме анксиозноста, ракувањето и стресот и да го зголемиме нашиот капацитет за внимание, креативност и нашата способност да се поврземе со други луѓе.

Луѓето дискутираат за нивните длабоки искуства во природата во последните неколку 100 години – од Торо до Џон Муир до многу други писатели“, вели истражувачот Дејвид Страјер, од Универзитетот во Јута. „Сега гледаме промени во мозокот и промени во телото кои сугерираат дека сме физички и психички поздрави кога комуницираме со природата“.

Да се биде во природа го намалува стресот.

Природата ве прави посреќни и поохрабрени.

Природата го олеснува заморот од вниманието и ја зголемува креативноста.

Природата ве тера да се „чувствувате поживи“.

Извор : Greater Good Magazine ;