Додатоци – здравствена поддршка!

Кога чувствуваме недостаток на витамини и минерали во организмот, треба што побрзо да ја поправиме ситуацијата. Сепак, често се поставува прашањето дали додатоците во исхраната се навистина ефикасни. Како и кога да ги земете? Да ја слушнеме нивната страна на приказната.

Во март, кога стана јасно дека светот ќе се соочи со епидемија на коронавирус, цинк и додатоци на витамин Ц и Д исчезнаа од аптеките скоро преку ноќ.Луѓето бараа производи со подобар квалитет, заборавајќи на фактот дека нашиот имунитет не работи како електрични уреди. – го притискате копчето и работи веднаш. Ако имаше време за приказна, фармацевтите ќе нè потсетеа дека пролетта и есента отсекогаш биле периоди кои бараат зајакнување на имунитетот, но исто така и дека додатоците треба да се користат во текот на целата година од луѓе чии работни места бараат интензивен физички и интелектуален напор, чиј живот е многу динамичен. кои се на диета или не можат да кажат дека се хранат навистина здраво. На втората мисла, секој од нас се најде во барем една од овие категории.

Бидејќи има многу додатоци на пазарот, и кога читаме за нив, се чини дека секој е неопходен, важно е да ги запознаете што е можно подобро. Фармацевтите ќе објаснат некои од најчестите дилеми поврзани со нас.

Дали е подобро да земате витамини индивидуално или мултивитамини?

 • Препорачливо е да изберете препарати што содржат одредени витамини и минерали, наместо индивидуално. Исклучоци се ситуации кога е потребно да се внесат поголеми дози во организмот отколку предвидените дневни потреби (витамин Б и Д, минерали цинк и селен).
  Додатоци во класични или шумливи таблети?

Кој е подобар избор – додатоци во класични или шумливи таблети?

 • Додатоците во таблети (посилни форми) подобро се толерираат и се користат отколку внесувањето.

Дали е важно во кое време од денот ги пиеме?

 • Општо земено, минералите секогаш треба да се земаат на празен стомак наутро, а витамини после јадење, попладне и навечер.

Кои проблеми ги решаваат?

Одговорот на ова прашање може да се претвори во книга, и ова е најконкретната варијанта:

 • Ако сте склони кон настинки – цинк (15 мг).
 • Ако имате проблеми со тироидната жлезда и висок крвен притисок – селен (50-100 мкг)
 • Ако страдате од мигрена, ПМС, напнатост – магнезиум 400 мг наутро и 400 мг за грчеви во нозете навечер.
 • Ако имате проблеми со кожата и нервите – витамин Б (комплекс) после појадок и после ручек една до две таблети.
 • Ако имате проблеми со коските – витамин Д навечер, после јадење, во капки од 1000 IU.
 • Ако сте уморни и исцрпени – витамин Ц (1000 мг на ден, после појадок).

Што обезбедува цинкот за кој толку многу се зборува?

 • Тоа е суштински микроелемент кој е составен од над двесте различни ензими и е најпознат по улогата во зајакнувањето на имунитетот. Ги ублажува симптомите на обичната настинка со блокирање на ензимот на риновирус (најчеста причина за обичната настинка), што го спречува да се шири низ целото тело; го неутрализира ефектот на кадмиум (најчеста причина за рак на белите дробови кај пушачите); учествува во активирање на витамин А, важен за зачувување на видот; ја намалува болката во стомакот при воспаление на слузницата на желудникот и цревата… Ја штити кожата од предвремено стареење бидејќи има антиоксидативно дејство и го забрзува заздравувањето на раните.

Извор : Hello ;