Во летните периоди после дожд доаѓа сонце, но доаѓаат и комарците.
Топлото време го најавува враќањето на најомразените инсекти кои се способни да ги расипат вечерните собири на отворено. Нивната способност да пренесат заразни болести ги рангира комарците меѓу најсмртоносните животни во светот, кои се одговорни за неколку милиони смртни случаи секоја година.

Во време на зголемувањето на температурите, урбанизацијата, глобализацијата и растот на населението, како кај луѓето така и кај комарците, важно е да се потенцираат дека комарците се како потенцијални вектори за пренесување на заразни болести и појава на епидемии. На глобално ниво, ова се првенствено заболувања како што се маларија, инфекција со вирусот Зика, треска и западен Нил.

Милиони комарци можат да излезат од само една бара во која се задржала вода. Иако е невозможно да се истребат еве неколку совети како да се заштитиме од нив.

  • Заштитете ги прозорците и вратите со мрежи за инсекти, односно престојувајте во климатизирани простории.
  • Носете светла облека со долги ракави и чорапи на подрачје со многу комарци.
  • Користете репеленти за комарци, користете ги строго според упатствата на производителот.
  • Неопходно е редовно да ја косиме тревата за да се избегне појава на висока трева како живеалиште за комарците.

Бидејќи водата е неопходно живеалиште за развој на комарци, најдобриот начин за борба против комарците во периодот од април до октомври е да се отстранат сите извори на вода што им овозможуваат да се репродуцираат. Имено, во само една бара во која се акумулира вода во текот на една сезона, можат да се развијат повеќе од еден милион комарци.

Доколку планирате забава во вашата градина или балкон, имајте на ум дека тие најмногу ги привлекуваат јаглерод диоксидот што го испуштаме при издишување, но и луѓе кои пиеле пиво или се занимавале со физичка активност, мирис на човечки нозе и некои видови сирење. Во своето патување, жртвите ги наоѓаат на неколку начини – или забележуваат движење, детектираат инфрацрвено зрачење на телесна топлина или се „водени“ од хемиски сигнали (привлечени од јаглерод диоксид, млечна киселина и разни други хемикалии) на растојание од 25 до 35 метри !!

Природна заштита од комарци
Банана – па јадењето банана, со лушпата да се истријат рацете и нозете.

Лимон – место на убодот размачкајте го со лимон и веднаш ќе почувствувате олеснување.

Лаванда и босилек – многумина ги сакаат мирисите на овие растенија, но не и комарците. Засадете ги и ставете ги саксиите во дворот, на балконот. околу прозорците.

Извор: 24sata.hr