Прво и основно – затоа што ние граѓаните ќе можеме поединечно да гласаме за имињата на пратениците на партиските листи, и ние да решаваме кои пратеници од листите ќе не претставуваат нас граѓаните во парламентот, а не лидерите на партиите.


Понатаму, што произлегува од ова:

  • Премиерот ќе мора на највисоките државни функции да ги поставува најквалитетните луѓе кои ќе мора да ги исполнуваат ветените проекти и програми во кампањата, а не да ги става најлојалните послушници.
  • Заради отворените листи ќе престанат партиските вработувања во државната администрација, поставените функционери ќе бидат приморани да бараат и да поставуваат најквалитетни стручни кадри во сите државни институции, а не послушни и неспособни партиски војници.
  • Бројноста на јавната администрација и платите на функционерите ќе бидат според барањата на граѓаните, а не според желбите на политичарите, и затоа јавните трошоци многу ќе се намалат.
  • За сите поголеми проекти и јавни набавки политичарите ќе мораат да го бараат мислењето на граѓаните и на стручните лица за тоа, и да го почитуваат, зошто ќе мора да испорачаат квалитет.
  • Полицијата, судовите, антикорупциската комисија и сите репресивни државни комисии и инспекции ќе мора да работат професионално и неселективно, законите ќе важат за сите исто – а не само за оние кои не се со власта и со лидерот на власт.
  • Нема да биде стимулирано местење на тендери, перење пари, кршење на закони, а секое такво дело нема да биде сокривано – туку веднаш процесуирано во полиција и на суд, зошто во спротивно политичарите на власт ќе ризикуваат губење на довербата во власта и паѓање на владата. Граѓаните се главни, а не лидерите на власт.
  • И главно – на изборите нема да има полнење на кутии, бугарски возови и слично, зошто самите кандидати на листите ќе бидат заинтересирани се да биде максимално регуларно, и сами ќе контролираат некој кандидат од нивната партија да не ги полни кутиите со негови гласови. Самите партии и кандидатите на листите ќе бидат мотивирани изборите да поминат максимално регуларно и фер, без никакви нерегуларности. Епа малку ли е сево ова, и веројатно уште многу неспоменато, зошто итно ни се потребни отворените изборни листи? Со затворените листи сите горенаведени аномалии на општеството се стимулираат, а со ОТВОРЕНИТЕ ИЗБОРНИ ЛИСТИ сами од себе се решаваат – заради таквиот изборен систем, независно кои и какви луѓе ќе се изберат на избори.


Ете затоа ОТВОРЕНИ ИЗБОРНИ ЛИСТИ, и затоа вистинските современи патриоти мораат под итно да го променат Изборниот закон и да ги воведат. Само така, со еден потег, ќе се отсечат главите на сите мафии кои длабоко се инсталираа во Македонија, и ќе се откријат лажните патриоти кои им служат на тие мафии за лична корист. Се е едноставно и сѐ се гледа, треба само да гледаме кој ќе биде за итно воведување на отворените листи – а кој директно или индиректно ќе го оневозможува тоа.

Автор: Елизабета Најдоска – Величкова за Трибуна

претходниот член,Полска ја укинува Истанбулската конвенција со која се забранува насилство над жените
Следната статијаВо Врање почина 34 годишна трудница од Куманово откако била заразена со КОВИД19

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде