Хормонот кој ја детерминира поврзаноста помеѓу луѓето се нарекува окситоцин. Окситоцинот е хормон кој се секретира од неврохипофизата.

Тој учествувапри породувањето и доењето на новороденчето.

При породувањето, окситоцинот предизвикува контракција на мазната мускулатура на матката, со што го потпомага породувањето, додека во периодот на лактација предизвикува контракција на каналите од млечните жлезди.

Окситоцинот претставува прв пептиден хормон кој бил секвенциониран и синтетизиран во лабораторија.

Оситоционот согласно законите на природата повеќе се лачи кај жените отколку кај мажите бидејќи помага жената да е поврзана повеќе со доенчето кое има физичка зависност од мајката.

Поради поголемите количини на окситоцин во женски организам, жените се повеќе подложни на поврзување и љубов отколку мажите.

Oxytocin with labels.png

Извор: Википедиа