Иако многумина нема да одат на море заради епидемијата на ковид 19 ова лето, експертите предупредуваат дека заштитата на кожата не смее да се заборави. На штетното зрачење од сонцето погрешно се посветува внимание само при одење на плажа, а факт е дека добиваме дури 80 проценти од сончевите зраци во секојдневниот живот, на пат за работа, училиште, градинка, пазар или за време на прошетки во паркот.

УВА, УВБ, како и инфрацрвеното зрачење (ИРА) достигнуваат во нашата кожа од сончевите зраци. Со своите развиени механизми на заштита, таа може да го толерира овие зраци до одредено ниво, по што, во зависност од типот на кожата, неопходна е соодветна заштита со цел безбедно уживање во сонцето. УВА и УВБ зраците достигнуваат најмалку, само 6,8 проценти, видливата светлина е 38,9 проценти, а дури 54,3 проценти се инфрацрвените зраци.

Зраците што ни го даваат посакуваниот бронзен тен, но од кои добиваме и изгореници и оштетувања на кожата, припаѓаат на УВБ зраците. Тие продираат низ целиот епидермис и површниот дел на дермисот. Кожата од нив се заштитува со производство на поголеми количини на пигмент – меланин, но во исто време има и „задебелување“ на кожата. Поради УВА зраците, се јавуваат алергии на сонце, но има и предвремено стареење на кожата, губење на еластичност, тон и појава на длабоки брчки.

Инфрацрвени зраци навлегуваат најдлабоко, практично низ целата кожа – објаснува дерматологот д-р Невенка Докмановиќ. – Механизмите за заштита што ги има кожата не се доволни за да не заштитат од пенетрацијата на овие зраци. Тие всушност имаат ист лош ефект како и УВ зраците, но нивниот механизам е сосема различен. Како прво, тие оштетуваат некои од најважните клетки на нашата кожа. На прво место, фибробластите, клетките одговорни за производство на колаген и еластин, супстанции кои на кожата му даваат младост, виталност, цврстина и убавина, а тие исто така активно учествуваат во процесот на заздравување на раните.

Ако оваа лето наместо на море отидете на планина, не треба да заборавите дека сончевото зрачење е уште посилно таму, со оглед дека сонцето е поблизу.

Заштита на планините е неопходна практично, како и на море. Користете заштитни креми пред да прошетате по сите изложени делови од телото, нанесете на секои два часа – предупредува д-р Невенка.

Во зависност од видот на кожата, се препорачува заштитен фактор од 30 или 50 и треба да се внимава да не штитат не само УВА и УВБ, туку и ИРА зраците, советува д-р Невенка Докмановиќ.

СИНТЕЗА НА ВИТАМИН Д

Сончевите зраци се неопходни за синтеза на витамин Д, кој е неопходен за коските.

За да се обезбеди доволна количина на витамин Д, потребно е да се изложи на сонце само три пати неделно, од 10 до 30 минути – вели д-р Невенка Докмановиќ. – Колку е потемна кожата, толку подолго е потребно да биде изложено на сонце, во маица без ракави, помеѓу 11 и 15 часа.

Извор : novosti.rs