дома животен стил Задолжителни намирници на дневно мени: Содржат антиканцерогени молекули, помага во заштита на...

Задолжителни намирници на дневно мени: Содржат антиканцерогени молекули, помага во заштита на мозок, аларгии, вид, дијабетис и аутизам

1016
0

Поради нивните антиканцерогени молекули, тие треба да се јадат секој ден!

Кељ, зелка, брокула, карфиол, кинеска зелка, репа, лисја од репка и лисја од синап содржат сулфорафан и индол-3 карбиноли, силни антиканцерогени молекули кои спречуваат преканцерозни клетки да се развијат во малигни тумори. Тие, исто така, промовираат апоптоза (самоубиство) на малигни клетки и блокираат ангиогенеза (раст на тумор).

За зелките обично се знае дека спречуваат оштетување на ДНК и докажано е дека го запираат ширењето на рак (блок ангиогенеза), предизвикуваат одбрана од патогени и загадувачи, помагаат во спречување на лимфом, зајакнување на ензимите за детоксикација на црниот дроб и делуваат врз клетките на рак на дојка и го намалуваат ризикот од прогресија рак на простата.

Соединението за кое се смета дека е одговорно за овие својства е токму сулфорафан и се произведува скоро исклучиво во зелки.

Овие намирници е најдобро да се јадам свежи или со мала терминчка обработеност. Со нив можете да направите превкусни салати, супи и додатоци во стандардните оброци.

Покрај борбата против ракот, помага во заштита на мозокот, видот, ги ублажува алергиите, помага при дијабетес тип 2, а неодамна се покажа како успешна терапија за аутизам.

Извор: Zivim.gloria.hr