Најдобро време за садење рози е есен или пролет. Важно е садењето да се изврши на време, односно да не се доцни, затоа што ако доцните со есенското садење, растенијата немаат соодветна можност да се вкорени, дел од овие вени лесно страдаат од гниење, а надземниот дел страда од ниски температури.

Кога садат рози во април, садници претежно веќе изникнале во трапот , така што им треба посилно градинарење и постојано наводнување, тие обично не можат да се вкоренат и да се истераат, така што јунската топлина значително ги распаѓа. Што значи дека розите треба да бидат засадени во есента од крајот на септември до средината на ноември, а во пролетта веднаш штом ќе престанат пролетните мразови. Сепак, помеѓу овие две растенија – пролет и есен, треба да се одлучи за есен заради голем број предности што ги има, а тоа се:

  • подобар прием на садници
  • подолг период на садење
  • поголема можност за пополнување и дополнување на планот

Кога садење садници од трапот треба да се донесе индивидуално или во мали групи се должи на фактот дека нежните вени се непотребно сушени пред садењето.

Во пролетта, розата мора да се излупи, најдоцна до средината на март, а почвата од бокорот мора да се исчисти со рака, особено почвата мора да се исчисти , за да не се расипат. Розата има пресадена око или гранче на дршката на коренскиот врат на коренот, а тој дел од растението е чувствителен на мразови, па затоа мора да биде заштитен на некој начин во текот на зимата. Затоа, розовите се поставуваат за време на садењето, така што задебелување на коленото е покриено со земја по садењето 3-5 см.

На овие делови лесно се формираат нови вени, што е позитивно за подобра исхрана на растенијата.

Во качување рози, оваа длабочина е поголема од 10-15 см. Со розово дрво, техниката на садење е иста, само длабочината е малку помала, така што коренскиот врат би останал слободен, тој е избрана пука на подлогата и не е чувствителна на мраз. Во коренскиот врат има пука непожелни за растенијата, кои се многу лесно да се отстранат кога се засадени плитко. Овие пука не се отсечени, туку се отстранети од местото на пукањето. За да можат стеблата да бидат поцврсти, корисно е да се стави удел веднаш до расад, а садниците се врзани со канап.

Ноќта пред садење розата треба да се стави во кофа со вода за да го натопи коренот.

Извор:Still