Премногу спиење и седење е исто нездраво како пушењето и пиењето премногу алкохол.

Научниците од австралискиот институт спроведоа студија во која учествуваа повеќе од 230 000 луѓе на возраст над 45 години, кои завршија истражување за нивните нездрави навики.

Беа прашани дали се пушачи, колку алкохол консумираат, дали земаат здрава исхрана, дали се физички неактивни, дали седат премногу долго на работа, пред ТВ или компјутер (повеќе од седум часа) и дали спијат премногу (подолго од девет часови).

Триесет проценти од нив одговориле позитивно на две до три прашања. Шест години подоцна беше објавено дека починале 16 000 испитаници. Откриено е дека веројатноста за предвремена смрт кај луѓе кои не се занимавале со физичка активност е 1,6 пати поголема отколку кај физички активните луѓе.

Студијата покажа дека комбинацијата на физичка неактивност, „седентарен“ начин на живот и спиење подолго од девет часа е поврзана со смртноста на повеќето истражувачи, исто колку и комбинацијата на пушење и консумирање големи количини на алкохол.

Пушењето е поопасно од сите наведени ризици, а водачот на студијата рече дека конзумирањето на повеќе од 14 алкохолни пијалоци неделно не доведува до ризик од предвремена смрт, но дека комбинираните шанси се тројно зголемени, и ако некое лице со тоа премногу (или премалку) ) спие, ризикот од предвремена смрт се зголемува петкратно.

Извор :Zabava ;