Може ли Индонезија да биде следното жариште за дигитални номади што ќе им посака добредојде на далечните работници? Раселените дигитални номади низ целиот свет ќе се трудат ова да биде вистина. Една група хонорарни преведувачи и претприемачи со седиште во Бали дури се обидуваат да ја направат реалност, застапувајќи ја владата за виза во номад во Индонезија, бидејќи другите земји низ светот воведуваат вакви програми како реакција на пандемијата.
Соло патување во духовното срце на Бали.

Соло патување во духовното срце на Бали

„Создадовме петиција за дигитална номадска виза да му биде презентирана на Јоко Видодо, индонезискиот претседател“, објаснува Олхмиде Гбенро, основач на агенција за маркетинг на социјални мрежи, управувана од далечина од Бали. Петицијата сега е потпишана од 2000+ дигитални номади и има доволно влечење за да биде прифатена за разгледување од Министерството за државен секретаријат на Индонезија.

Бевме напорни во работата со тинк-тенк центар, кој вклучува и јавни и приватни партнери “, изјави Олхмиде Гбенро за Lonely Planet.“ Главниот фокус е да се поттикне петицијата да достигне 10 илјади потписи. Социјалните муабети имаат тенденција да ја придвижат иглата повеќе од сè во Индонезија “.

Олмиде, заедно со другите дигитални номади и локалните застапници кои вклучуваат адвокати и предавачи на универзитети, одржуваше привремени состаноци со министрите во Владата за да разговара за придобивките и логистиката на таквата виза. Во локалните извори на вести се опишува како виза што им овозможува на „странците да работат додека се на годишен одмор“. Олумде објаснува дека во реалноста тие се залагаат за „долгорочни визи, со минимум најмалку 1 година престој“. Во моментов, на состаноците се разговара за потребните приходи и контролите на квалитетот што ќе и бидат потребни на таквата виза.

Вахју и објасни на Lonely Planet како далечинската работна виза може да биде од корист и за странците и за локалното население. Тој сака да го види Бали како го реализира својот потенцијал како дигитален центар, потег што може да му помогне на островот да се диверзифицира далеку од туристичкиот сектор, кој беше затворен од КОВИД-19.

Извор : Lonely planet ;