Првиот англиски патент под категоријата „Машини за перење“ е издаден во 1691 година.

Цртеж на рана машина за перење се појави во јануари 1752 година во списанието The Gentleman’s Magazine, британско издание.

Дизајнот на машината за перење на Јаков Кристијан Шофер е објавен во 1767 година во Германија.

Во 1782 година, Хенри Сиџиер издаде британски патент за ротирачко миење со тапани, а во 1790-тите години Едвард Битам продаде бројни патентни за „мелници за перење“ во Англија.

Домашните апарати „Бендикс“, подружница на „Авко“, ја воведоа првата домашна автоматска машина за перење во 1937 година, кога истата година аплицираа за патент.

Авко го лиценцираше името од корпорацијата Бендикс, инаку неповрзана компанија. По изглед и механички детали, оваа прва машина не се разликуваше од автоматските подлошки со предно полнење произведени денес.

Автоматските машини – LG Electronics беа произведени во 1998 година, а патентите беа доделени во САД во 2010 година.

Оттогаш, другите производители го следат примерот. Некои машини за перење со овој тип на мотор сега имаат 10 гаранции. Роторот на моторот со директен погон е надвор од статорот бидејќи тоа обезбедува тенок мотор со намалување на брзината и размножување на вртежниот момент. Роторот е поврзан со внатрешната када преку неговиот центар. Може да се изработи од метал или пластика.

Денес, поголема брзина на оптоварување станува се поголема и поголема побарувачка. Некои американски компании работат на развој на нова технологија на центрифугирање за побрзо и поефикасно перење алишта. Lightning Clean е една од овие компании. Тие ја произведуваат првата 10-минутна машина за перење.

Извор: Википедиа