Децата треба да бидат свесни дека негативните емоции се дел од животот, а основната лекција што треба да ја научат е дека понекогаш треба да постапувате токму спротивно од она што го чувствувате.

Зошто е важно да се поправи однесувањето, а не емоциите кај децата.

Децата се раѓаат уметници. Тие се драматични и нивните емоции честопати изгледаат ирационално и неспојливи со дадена ситуација. Тие го доживуваат светот на свој начин и соодветно реагираат и ги покажуваат своите чувства. Ова не значи дека тие имаат право да покажат непочитување или да се однесуваат грдо кон оние околу нив.


Децата се дел од општеството и за да се чувствуваат добро во него, мора да се научат да следат некои основни правила, за да не ги повредуваат чувствата, емоциите и физичкиот интегритет на другите.

Социјалното одговорно однесување родителите го негуваат од дома во раното детство. Во исто време, децата треба да бидат свесни дека имаат право да ги искажат своите чувства, да покажат кога се лути, тажни, исплашени, возбудени итн. Секое чувство треба да биде искусно и свесно.

Сосема е погрешно да се стремиме детето да не биде под влијание на негативни емоции. Ако детето смета дека не треба да биде тажно или луто, тој ќе стори се што е во негова моќ да ги избегне овие чувства, но тоа нема да му помогне да се чувствува подобро. Ова не е здраво, бидејќи тагата е всушност лек, кога имаме простор да ја изразиме.

Од истите причини, децата од кои се бара да не ги искажуваат своите емоции, особено ако се негативни, кои се испраќаат во нивната соба поради лутина или силна тага, подоцна ќе одбијат да зборуваат за себе и за своите чувства.

Целта не е да се променат или задушат емоциите на децата, туку да се поправат однесувањата што ги предизвикале тие емоции.


Ова задушување на емоциите обично се постигнува со следниве родителски изјави:

Како да се разликуваат емоциите од однесувањето?

Прво на сите, ние мора да научиме да разликуваме што прави детето од тоа како се чувствува.

На пример:

Бесот е емоција, удирањето е однесување.

Невозможно е да се убеди дете дека не треба да се чувствува, но добро е да му покажеме како да се справи со непријатните чувства.
Многумина често мислат дека воспитувањето на ментално силно и стабилно дете е последица од неговото воспитување како самодоволна личност. Ова е голема заблуда. Во пракса, ментално стабилни деца се оние деца кои препознаваат различни емоции и се во состојба да изберат здрави начини за справување со своите чувства без да ги загрозуваат другите.

Децата се многу поотпорни од возрасните, тие лесно можат да се справат со негативните чувства, непријатните чувства и вознемиреноста.

Кога децата се безбедни, тие можат да се соочат со своите стравови без двоумење и ќе бараат начини да ги надминат без двоумење. Меѓутоа, ако му дозволиме на детето да помисли дека вознемиреноста сама по себе е лоша, тогаш тој / таа најверојатно ќе продолжи да прави работи што само ќе го вознемират уште повеќе.

Децата треба да бидат свесни дека негативните емоции се дел од животот, а основната лекција што треба да ја научат е дека понекогаш треба да постапувате токму спротивно од она што го чувствувате.

Извор :Still ;