Оваа недела два астероиди, едниот со големина на автобус, а другиот со автомобил, минаа безбедно покрај Земјата, објави Центарот за проучување на објекти околу Земјата (ЦНЕОС) на 16 септември.


Според CNEOS, работата на американската вселенска агенција НАСА, со седиште во Пасадена, Калифорнија, блиските летови се случија во понеделникот за само два часа.

Првиот астероид, вселенска карпа со големина на автобус, наречен 2020 RF3, прелета покрај Земјата на растојание од 94.000 километри (58.500 милји).


Имајќи предвид дека растојанието помеѓу Месечината и Земјата е 385.000 километри, првиот астероид беше доста близу до нашата матична планета.

Секоја година, голем број астероиди се расфрлаат во внатрешноста на Сончевиот систем. Некои од нив можеа да влезат во орбитата на Земјата, но тоа не беше случај овој пат.

Извор: Alo.rs