Многу пациенти го прават овој преглед самоиницијативно за да знаат колку им се заканува инфекција со вирусот корона со срцев удар и мозочен удар или белодробна емболија.

Сепак, толкувањето на нивото на Д-димер, како и тоа дали е потребна терапија или не, е премногу за лаиците, и сè уште е голем предизвик за повеќето лекари, особено за оние кои не се специјалисти за хематологија.

Асистент д-р Мирјана Митровиќ, хематолог на Клиничкиот центар на Србија, вели дека нема прецизни информации за тоа која е нормалната или очекуваната вредност на д-димерот кај инфекцијата со САРС КоВ-2:

Наодите мора да ги толкува лекар поради ризик од тромбоза

Значи, овој наод треба да го протолкува лекар. Кај лица кои немаат други фактори кои го зголемуваат ризикот од тромбоза, како што се претходна тромбоза, дебелина и малигнитет, двојното зголемување на вредноста на Д-димерот не претставува загриженост.

Без оглед на тоа дали имаат симптоми на ковид или не, пациентите масовно одлучуваат да го проверат Д-димерот на свој трошок за да спречат можен срцев удар и мозочен удар.

Асимптоматски носачи на корона не треба да вршат анализа на Д димери без лекар!

Асимптоматските носители на вирусот корона не треба да вршат анализа на Д-димер без препорака на лекар – вели д-р Митровиќ.

Од друга страна, сите хоспитализирани пациенти редовно се следат за овој параметар. За жал, нема јасни препораки за пациенти кои не се во болница и имаат клиничка слика. Повеќето лекари ја контролираат вредноста на Д-димерот кај такви пациенти, барем во времето на дијагностицирање и во случај на влошување на симптомите.

Според д-р Митровиќ, на оние кои се лекуваат од ковид во болницата им се дава превентивна терапија против згрутчување на крвта, односно терапија за спречување на тромбоза:

Терапија само од лекар

За пациенти кои не се хоспитализирани, но имаат покачен д-димер и е утврдено дека немаат тромбоза, одлуката за видот на терапијата треба да ја донесе и лекар.

Оваа терапија кај нас вклучува употреба на хепарин со мала молекуларна тежина, каде што дозата на терапијата зависи од сериозноста на клиничката слика. На постарите пациенти, односно на пациентите со придружни болести кои го зголемуваат ризикот од тромбоза, им се препорачува да ја поминат истата терапија по излегувањето од болницата, за две до четири недели.

ИЗВОРНовости
претходниот член,Урнебесна реакција на Меркел, ја заборави маската (ВИДЕО)
Следната статијаПланирате бебе: Совети за појаки и побрзи сперматозоиди

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде