Според Националниот институт за здравство, околу 15 проценти од паровите имаат проблеми со зачнувањето, а најмалку третина од паровите имаат проблем со квалитет на сперма.

Според израелска студија, квалитетот на спермата се зголемува во зима и рана пролет, а за време на викендите, кога луѓето се најмалку стресни, имате најголеми шанси за успех.

Ашок Агарвал, раководител на медицина за репродукција во Кливленд, објаснува како 4 промени во животниот стил можат да ја подобрат вашата сперма и да ја направат подобра и посилна:

Избегнувајте слободни радикали

Речиси 90 проценти од просечната сперма на мажот може да биде премногу деформирана за да добие јајце воопшто, а виновни се слободните радикали.

Консумирањето храна богата со антиоксиданс ликопен е едно од можните решенија, велат научниците од Харвард.

Можете да јадете сос од домати за брзо закрепнување.

Вежбајте за да го зголемите вашиот број на сперматозоиди

Типична ејакулација може да содржи од 15 до 150 милиони сперматозоиди.

За да го зголемите бројот на вашите пливачи, треба да се потите дополнително надвор од спалната соба, вели Агарвал.

Откријте кои се најголемите непријатели на спермата

Научниците од Харвард откриле дека мажите кои вежбаат имаат 33% повеќе сперматозоиди отколку оние кои поминуваат малку време во теретана.

Салата помага да согорувате маснотии притоа зголемувајќи го количеството тестостерон.

Како да ја зголемите вашата сперматозоидна брзина?

Вашите пливачи мора да го оплодат јајцето во рок од 12 до 14 часа, бидејќи тоа е оптималното време за зачнување, од моментот кога се формира.

Сепак, (неуспехот) може да зависи од брзината на пливање.

Затоа треба да ги оставите паметните телефони, бидејќи истражувањето на клиниката Кливленд откри дека луѓето кои многу ги користат своите телефони имаат намалена подвижност на сперматозоидите.

Електромагнетните бранови влијаат на нивната брзина.

Не користете лубрикант

Вашата сперма треба да остане жива, а истражувањата покажаа дека лубрикантите кои се рекламираат како целосно природни можат да содржат одредени хемикалии, кои се кисели или алкални и можат да ја отрујат и уништат вашата сперма.

Некои брендови можат да избришат дури 72 проценти од спермата за 30 минути.