Една мајка го сподели своето искуство на Редит. Таа објасни дека со поранешниот партнер има три деца. Двајцата претходно имаа еднакво старателство над децата, но нејзиниот поранешен инсистираше дека сака целосно старателство.

Жената првично ја одби оваа опција. Меѓутоа, бидејќи децата не сакале да останат со својата мајка, таа морала да се откаже од својата стратегија. Според неа, децата најверојатно биле изманипулирани од нејзиниот поранешен сопруг. Додава и дека и станало премногу да биде со неа цела недела.

Затоа му дадов стопроцентно старателство и се согласив да плаќам алиментацијa, рече таа на почетокот.

Беше лето, па децата и тој убаво се забавуваа, а бидејќи неговата нова девојка не можеше да има деца, тоа беше совршена ситуација за нив. Се иселив од нашата куќа, најдов стан и почнав да го живеам животот максимално, подобро од кога било – напиша таа.

Меѓутоа, нејзиниот поранешен и децата се покајале за својата одлука и побарале повторно да се подели старателството. Како што вели таа, нејзиниот поранешен сопруг и неговата девојка имале проблеми откако децата тргнале на училиште. За да имаат добри оценки со децата, треба да се работи.

Сепак, тие ги стегнале сите конци, а таа одбива да се „врати на старото, тврдејќи дека нејзиниот поранешен избрал, побарал и добил целосно старателство и дека сега треба да се придржува до тоа.

Некои корисници на Reddit го направија истото. Некои тврдеа дека жената е во право, а други дека мајката не треба да ги запоставува своите деца.

Имаше многу различни реакции од луѓето. Некои корисници тврдеа дека, бидејќи жената немала добро искуство кога го делела старателството, не згрешила што сега го одбила.

Оваа мајка даде се од себе за да ги задржи своите деца. Татко им го доби тоа што го сакаше. Сигурен сум дека е повредена и дека се борела… Знам дека тоа се нејзини деца, но сепак е човек со чувства и потреби – напишал еден корисник.