Луѓето се особено склони кон земање витамин Ц додека владеат вирусите. И бидејќи панемијата на корона вирус е во сила со месеци, таа се користи сè повеќе и повеќе.

Постојат препорачани дневни количини на витамин Ц што треба да се земат од храната и максимално дозволените количини што може да се најдат во додатоците во исхраната. Нема препораки за одреден внес на витамин Ц кај респираторни вирусни инфекции, рече проф. Д-р Будимка Новаковиќ, диететичар од Медицинскиот факултет во Нови Сад.

Кои се негативните последици од прекумерните количини на витамин Ц?

Горната толерантна количина за дневно внесување е 2.000 милиграми на ден. Поголемиот дел од витаминот Ц што телото не го користи се излачува преку бубрезите. Долготрајната употреба на големи количини може да предизвика дијареја и да го зголеми ризикот од камења во бубрезите од оксалат. Подолга употреба на големи количини на витамин Ц може да има интеракции со одредени лекови и може да го намалат ефектот на хемотерапија, објаснува професорот Новаковиќ.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде