Мистериозна изумрена „дух“ човечка лоза што била уште подалечна врска од неандерталците можеби се мешала со предците на современите западно-африканци, што значително придонесувало за нивниот генски фонд, открива новата студија

Иако современите луѓе сега се единствената преживеана лоза на човештвото, други некогаш живееле на Земјата. Некои ја напуштиле Африка пред нас, вклучувајќи ги познатите неандерталци во Евроазија и новооткриените лози Денисован во Азија и Океанија. Не е целосно јасно дали овие лози ќе се сметаат за вид или подвид, но групите имаа генетски разлики. Пред претходната работа се проценува дека предците на современите луѓе се разделиле пред околу 700 000 години од лозата што ги донела Неандерталците и Денисовците, а предците на Неандерталците и Денисовците се разминале едни од други пред околу 400 000 години.

Приказната е малку позаплеткана отколку што сугерира временската рамка, бидејќи генетската анализа на фосилите на овие изумрени лози открива дека тие некогаш се мешале со современите луѓе, синдикати што можеби ја донеле нашата лоза со корисни мутации кога започнавме да се шириме низ целиот свет околу 194.000 години пред Неандерталската ДНК сочинува приближно 1,8% до 2,6% од геномите на современите луѓе од надвор од Африка, додека ДНК-Денисован сочинува 4% до 6% од современите Меланези.

Било кој број на сега веќе изумрени човечки лози што некогаш постоеле во рамките на Африка, можеби и таму биле хибридизирани со современите луѓе. Сепак, ретката природа на древните човечки фосилни записи во Африка го отежнува идентификувањето на ДНК од таквите „лози на духови“ кај современите луѓе.

Наместо да ловат за антички човечки фосили низ Африка, научниците барале генетски траги од лоза на духови кај современите Африканци. Тие споредија 405 геноми од современите луѓе од Западна Африка со оние од фосилите на Неандерталците и Денисовците, фокусирајќи се на ДНК што се издвојуваше од западноафриканските геноми приближно колку што тоа го направија ДНК од Неандертал и Денисован од современите човечки геноми.

Истражувачите откриле статистички аномалии за кои тие сугерираат дека најдобро се објаснети со вкрстување меѓу западно-африканците и непозната античка човечка лоза чии предци се разминувале од оние на современите луѓе пред расколот меѓу неандерталците и современите луѓе. Четири западноафрикански групи – јоруба во југозападна Нигерија, Есан во јужна Нигерија, Гамбија во западна Гамбија и Менде во Сиера Леоне – може да извлечат од 2% до 19% од нивната ДНК од лозата на духови, велат истражувачите.

„Мешањето меѓу меѓусебно многу разновидните популации е вообичаено низ човечката еволуција“, вели постариот автор на студијата Срирам Санкарараман, компјутерски генетичар во UCLA.

Голем број генетски варијанти на лозата на духови биле невообичаени во геномите на Јоруба и Менде, што укажува на тоа дека тие можат да дадат некои еволутивни предности. Овие вклучуваат гени вклучени во супресија на туморот, машка репродукција и регулирање на хормоните.

Претходното истражување исто така навестуваше на вкрстување со „лозата на духови“ во Африка, како што е студија од 2011 година за испитување на суб-сахарска Африка и јануарски труд за истражување на западна Централна Африка. Лозата на духови испитана во јануарската студија „најверојатно е лозата на духови што ја гледаме“, рече Санкарараман. „Фасцинантно е пошироко прашање за бројот на овие лози на духови кои преживеале во денешните Африканци, за што немаме одговори.“

Овие откритија нагласуваат како „не станува збор за тоа дали нашите предци комуницирале со други хоминини, но прашање е кога, каде, кој“, рече еволутивниот геномичар Омер Гоккумен од Универзитетот во Бафало во Њујорк, кој не зеде дел во ова истражување. „Мислам дека ќе ни требаат дополнителни антички геноми од Африка за поправилно решавање на овие прашања.

Научниците процениле дека оваа лоза на духови се разминувала од предците на неандерталците и современите луѓе до 1,02 милиони години и се мешала со предците на современите западно-африканци од пред 124 000 години па се до денес. „Едно ограничување на нашата студија е дека главно земавме примероци од денешно население од Западна Африка“, рече Санкарараман. Тие сè уште не знаат колку далеку се шири лозата на духови низ Африка, рече тој.

Научниците имаат за цел да ги анализираат луѓето низ Африка за знаци на лоза на духови. „Почнуваме да разбираме некои сложености на човечката историја, но вистинската слика е скоро сигурно уште покомплицирана“, рече Санкарараман.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде