Оние што ја виделе оваа претстава никогаш не ја забораваат: Јапонски цреши цветаат на пролет. Претежно бели, но и розови, како нашите цвеќиња на праска.

Всушност, исто како што ги следиме временските прогнози, во Јапонија следат прогнози за расцетувања: се нарекува сакура зенсен, а тоа е патеката на цутот на црешата што се издига низ јапонскиот архипелаг од југ кон северо-исток.

Сакурата, всушност, се цвеќиња од цреша кои за јапонските култури не значат само доаѓање на пролетта, туку се можност за ритуал на медитација и јога: тие го нарекуваат Ханами, „чин на набудување на цвеќето“.

Што е исто така можност – и не само во Јапонија – да се слават и организираат забави на отворено.

Собирањето под цветови на цреши е вековна традиција во Јапонија.

Бидејќи пупките имаат тенденција да цветаат одеднаш и брзо венеат, тие станаа симбол на „нешто минливо, што, повторувајќи го будистичкиот принцип, мора да се ужива пред да биде предоцна“, рече Брус Л. Батен, Јапонец-историчар.

japan, prolece, priroda

За душите на војниците кои погинале во војна

Така цветот на црешата стана воен симбол.

За време на ерата на империјалното ширење во Јапонија, од 19 век до Втората светска војна, на војниците им беше кажано дека е чест да умрат како убави ливчиња од цреша што паѓаат, објасни Емико Охнуки-Тиернеи, јапонски антрополог.

-Исто така, сликата на ливчињата на армијата и морнаричките обележја помогна да се зацврсти оваа порака.

И тука, за „утеха на душите на војниците“ беа засадени многу цреши, а оттогаш и црешата стана и симбол на мирот.

Денес, цветот на црешата може да се гледа како индикатор за климатските промени: пократките зими, предизвикани од зголемувањето на температурите, предвидуваат врв на цветни секоја година.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде